Sylwestrowe przekąski z 5 produktów. Zobacz, jak zaoszczędzić czas przed imprezą

Sylwester to noc pełna wrażeń. Często bawimy się na domówkach lub sami je organizujemy. Możemy przez to czuć presję, aby przygotować imprezowe smakołyki. Co zrobić, kiedy brakuje pomysłu, a czas nas goni? Nie pozwólmy, aby przeboje w kuchni popsuły nam ostatni dzień w roku. Sprawdź nasze propozycje na sylwestrowe przekąski.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko zdrowa i lekka, ale także atrakcyjna wizualnie. Na imprezie będzie prezentować się świeżo i elegancko. Dodatkowym plusem jest to, że jest wyjątkowo prosta. Na bazie pięciu składników, jakimi są: pesto, ser, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i oliwki, możemy przygotować pięć różnych dań. Oto nasze propozycje na sylwestrowe przekąski.

Sprawdź także: Sylwestrowe przekąski z tortilli. Proste i szybkie przepisy

Sałatka makaronowa w stylu greckim

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Sałatka makaronowa to danie, które jest treściwe, a jednocześnie nie będzie wymagać od nas dużego wysiłku. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować makaron o fantazyjnym kształcie, jak kokardki lub muszelki i zaczekać aż przestygnie. W tym czasie kroimy resztę składników.

Letni makaron mieszamy z sosem pesto i pokrojonymi warzywami. Ser żółty możemy zetrzeć i wymieszać z resztą składników lub zamienić go na fetę i posypać sałatkę z góry. Ten przepis jest bardzo elastyczny - śmiało można podmieniać składniki na inne. Sałatka, np. z cukinią, suszonymi pomidorami czy parmezanem, i tak będzie pyszna.

Francuskie ślimaki

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

To danie będzie wymagało od nas odrobinę więcej zaangażowania. Do przygotowania ciasteczek konieczne będzie surowe ciasto francuskie, które znajdziemy w większości supermarketów. Produkt rozwijamy, jego powierzchnie smarujemy pesto. Dodajemy starty ser, przekrojone na pół pomidorki i oliwki. Zawijamy ciasto w roladę i kroimy na grube plastry. Układamy je na blaszce w dużych odstępach od siebie. Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe ciastka zrobią furorę wśród gości.

Wrapy z tortilli

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Wrapy z tortilli możemy przygotować na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich to przygotowanie przekąski w ten sam sposób co quesadilla. Placek posmarowany z jednej strony pesto, umieszczamy na suchej rozgrzanej patelni pustą stroną. Następnie układamy na nim warzywa i ser. Przykrywamy drugą tortillą i przyciskamy warstwy do siebie. Po chwili przekładamy na drugą stronę. Kiedy obie tortillę są dobrze przypieczone, przekładamy danie na deskę do krojenia i dzielimy na mniejsze kawałki.

Wrapy można także przygotować na tej samej zasadzie, co ślimaki z ciasta francuskiego. Tortillę wypełnioną składnikami zawijamy w rulon i kroimy na plastry. Za pomocą wykałaczki zabezpieczamy ruloniki przed rozwinięciem.

Zielona sałatka

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Sałatka to dobry pomysł, jeśli wiemy, że będziemy gościć osoby, które nie mogą jeść glutenu lub po prostu są na diecie. Jej bazą powinien być szpinak lub inny rodzaj zieleniny, którą akurat mamy pod ręką. Ser możemy zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Można go zamienić na porwaną w palcach mozzarellę lub pokruszony ser feta.

Do sałatki można dodać wszystkie warzywa, które zalegają nam w lodówce. Idealnie sprawdzi się papryka, zielony ogórek lub upieczony burak. Nie zapomnijmy o sosie sałatkowym. Pesto idealnie sprawdzi się jako jego baza. Wystarczy odrobinę rozcieńczyć je oliwą i dodać nasze ulubione przyprawy.

Sałatkę możemy wykończyć przez dodanie do niej pestek słonecznika, dyni lub innego rodzaju orzechów. Przed posypaniem nimi naszej potrawy, przyprażmy je na suchej patelni, aby wzmocnić ich smak.

Koreczki

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

To idealna sylwestrowa przekąska dla osób, które nie czują się dobrze w kuchni. Jedyna umiejętność, która będzie nam potrzebna przy tej potrawie to sprawne krojenie. Z podanych składników można wykonać jeden rodzaj koreczków. Można jednak śmiało zmieniać poszczególne elementy. Ser żółty można zamienić na inny rodzaj nabiału lub wędlinę, pomidorki koktajlowe mogą zostać podmienione przez paprykę, a oliwki na cebulki marynowane w zalewie octowej.

Drobno pokrojone składniki wystarczy w odpowiedniej kolejności nadziać na wykałaczki. Gotowe koreczki można rozłożyć na ozdobnych tacach i przystroić zieleniną.

Zobacz także:

To najzdrowsza ryba. Obniża ciśnienie i cholesterol, wspiera pracę mózgu »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2