Najlepsze przepisy na ogórki

Syrop z czosnku - co warto o nim wiedzieć?

Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie.

Fot. 123RF/Picsel

Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym sposobem na pozbycie się pierwszych oznak przeziębienia. Działały wieki temu i są skuteczne także dzisiaj.

W jaki sposób wpływa na nas czosnek?

Allicyna-fitoncyd. To nie początek magicznego zaklęcia, a naturalny składnik, który możemy znaleźć roślinach. Jest on wytwarzany naturalnie np. przez czosnek, którego działanie, również można określić jako magiczne. Już jeden ząbek dziennie pozwala w niedługim czasie zauważyć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Gdy atakuje nas przeziębienie, czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, obniżając gorączkę. Niszczy wirusy, pozbawia toksyn i odkaża. Dawniej babcie stosowały go niemal na wszystkie dolegliwości. Oprócz właściwości, które pomagają zwalczyć przeziębienie, czosnek ma też takie, które zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych, a tym samym chronią przed udarem i zawałem. Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak rozpoznać polski czosnek?

Jak więc odróżnić polski czosnek od chińskiego? Ten pochodzący z Azji jest zdecydowanie większy, a jego skórka jest wręcz śnieżnobiała. Główki czosnku hodowanego nad Wisłą mają różowy, szary lub delikatnie fioletowy kolor oraz nieregularny kształt. Są również znacznie mniejsze i zdecydowanie trudniej jest je obrać. Chiński czosnek jest mniej soczysty i bardziej wysuszony, dlatego skórka odchodzi od niego znacznie łatwiej. Nie ma też co ukrywać, iż warzywa, które wyhodowano w Polsce są znacznie droższe od tych sprowadzonych z Azji.

Warzywa te różni także smak. Chiński czosnek jest łagodny oraz lekko słodki, a charakterystyczny zapach po jego spożyciu nie utrzymuje się bardzo długo. Jeśli polski czosnek będziemy przechowywać w odpowiednich warunkach, po pewnym czasie zacznie kiełkować z kolei jego chiński odpowiednik po prostu zapleśnieje lub zgnije.

Dlaczego powinniśmy uważać na czosnek, który nie był uprawiany w Unii Europejskiej? Coraz częściej możemy słyszeć głosy, mówiące o tym, iż uprawia się go w niepewnych warunkach, dodając do nawozów antybiotyki, pestycydy oraz różnego rodzaju chemikalia. Na terenie Europy, uprawy podlegają ścisłej kontroli, jednak w Chinach przepisy nie są już tak restrykcyjne. Wiele osób obawia się, iż może mieć to poważny wpływ na nasze zdrowie.

W warzywach pochodzących z Chin znajdziemy zdecydowanie mniej substancji bakteriobójczych (m.in. allicyny oraz olejków eterycznych), które decydują o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny. Nic więc dziwnego, iż domowe syropy przygotowane na bazie chińskiego czosnku są nieskuteczne. Także potrawy z jego dodatkiem smakują inaczej i są mniej aromatyczne.

Jak zrobić syrop z czosnku?

Wbrew pozorom, przygotowanie syropu czosnkowego jest bardzo łatwe. W podstawowej wersji będziecie potrzebować tylko czosnku, miodu oraz cytryny. Możecie również poeksperymentowac z dodatkami, które wzmocnią jego działanie oraz nieco zmienią smak syropu. W tej roli idealnie sprawdzi się np. rokitnik, pomarańacze, goździki lub imbir.

Syrop można stosować profilaktycznie lub 9w nieco większej dawce) w przypadku infekcji.

Jeśli nie wiesz, jak zrobić syrop z czosnku, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Czosnek w miodzie

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Syrop czosnkowy

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Syrop czosnkowy

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Nalewka czosnkowa

Fot. Irma na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Nalewka czosnkowa

Fot. Ggosienka58 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 137

60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 139

15 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 108

15 min
7
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1020

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4