Ewa_Gotuje

Szampan - tego o nim nie wiedziałeś

Każdy z nas zna szampana i nie wyobraża sobie przywitania Nowego Roku bez tego trunku. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z jego dobroczynnych właściwości, których jest niemało. Co więc możemy zyskać, pijąc ten nektar z bąbelkami ?

Fot. 123RF

Po pierwsze, szampan działa świetnie na pamięć. Winogrona z których powstaje mogą mieć wpływ na kognitywne funkcje naszego mózgu, do których należy również pamięć. Picie tego trunku w rozsądnych ilościach może opóźnić niszczenie komórek mózgowych i zapobiegać demencji.

Kolejną zaletą picia wina musującego jest również jego dobrotliwy wpływ na serce. Szampany, tak samo jak wino, wytwarza się z winogron, dzięki czemu ma podobne właściwości. Trunek ten posiada duże ilości polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Ich większą ilość znajdziemy w ciemnych winogronach. Polifenole chronią nasze serce, zapobiegają zawałom i chorobom serca oraz obniżają ciśnienie tętnicze.

Badania przeprowadzone przez doktora Jeremy'ego Spencera z Uniwersytetu w Reading, pokazują, że wypicie około dwóch lampek szampana dziennie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, co pozwala uniknąć zawałów.

Szampan, wpływa również na nasz dobry nastrój. Eksperyment przeprowadzony na grupie kilku osób na Uniwersytecie w Oxfordzie pokazuje, że po 20 minutach uczestnictwa w przyjęciu, na którym pito alkohol, osoby pijące szampana miały wyższe stężenie alkoholu we krwi, niż osoby pijące tę samą ilość wina. Oczywiście, jak w przypadku każdego alkoholu, musimy pamiętać o umiarze.

Sylwestrowy napój, może mieć również zbawienny wpływ na naszą skórę. Zawarte w szampanie antyoksydanty i kwas winowy mają działanie odtruwające. Gdy mamy problemy z tłustą cerą, możemy wykorzystać antybakteryjnie działanie szampana, aby pozbyć się wyprysków.

Dobrą wiadomością jest również to, że szampan jest niskokaloryczny. Jedna lampka ma od 80 - 100 kalorii, czyli znacznie mniej, niż na przykład taka sama porcja piwa.

Szampana najlepiej pić w kieliszku z lodem. Woda pozostała z roztopionego lodu, pozwoli nam uniknąć odwodnienia i dłużej cieszyć się wspaniałym nastrojem, w który wprowadziło nas wino z bąbelkami.

Szukasz pomysłów na drinki i sylwestrowe menu? Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny Smakera. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Milena Węclewska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 29

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 283

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1222

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 286

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133478

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5