Boże Narodzenie na słono

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julka Łycyn zaprezentowała przepis na szarlotkę swojej mamy.

Ciasto kruche

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g smalcu
  • 110 g jasnego cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru muscovado

Jabłka

  • 4 jabłka
  • 500 g dżemu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru muscovado
  • cynamon do posypania jabłek
  • cukier muscovado do posypania jabłek

Bezowa pianka

  • 4 białka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasto kruche

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części (dwie większe i jedną mniejszą). Schłodzić w zamrażalce. Jedną z większych części rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170°C do delikatnego przyrumienienia brzegów.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, większość podsmażyć. Dodać dżem, cynamon i cukier, zagotować. Wyłożyć na ciasto, a na wierzch położyć resztę pokrojonych jabłek, posypać cynamonem i cukrem muscovado. Na to wysypać startą na grubych oczkach mniejszą część ciasta. Podpiec w temperaturze 170°C do zarumienienia.
Bezowa pianka
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto i piec przez 5 minut w temperaturze 170°C.
Z trzeciej części ciasta kruchego wyciąć kratkę i położyć na cieście. Piec do przyrumienienia (około 10-15 minut) w temperaturze 170°C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10637

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4786

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15