Sztuka degustacji czekolady

Tworzenie najwyższej jakości czekolady to sztuka, która wymaga pasji , poświecenia i mistrzowskich umiejętności. Maitres Chocolaitiers Lindt opanowali ją do perfekcji. Już od ponad 160 lat nieustająco doskonalą sekretne receptury tworząc czekoladowe arcydzieła.

By w pełni docenić walory czekolady najwyższej jakości należy, podobnie jak w przypadku dobrych win, delektować się nią wszystkimi zmysłami.

Poznaj zasady degustacji czekolady opracowane przez Maitres Chocolaitiers Lindt, by zaangażować wszystkie zmysły i w pełni doświadczyć czekoladowej przyjemności

Wygląd

Spójrz na tabliczkę czekolady - jedwabiście połyskująca i idealnie równa powierzchnia są oznaką najwyższej jakości. Kolor czekolady dowodzi, że do jej produkcji użyto najwyższej klasy ziaren kakaowych. Klasyczna ciemna czekolada powinna mieć kolor ciemnego mahoniu.

Dotyk

Dotknij czekoladę. Powinieneś poczuć idealnie gładką fakturę, która jest oznaką jedwabistej konsystencji. Najwyższej jakości czekolada nigdy nie jest nierówna ani ziarnista. Czekolada powinna się już zacząć rozpływać w Twojej dłoni

Zapach

Przybliż tabliczkę czekolady do nosa. Powąchaj i poczuj aromat w całej jego złożoności. W pierwszej kolejności wychwycisz intensywne nuty kakao. Możesz wyczuć delikatny zapach wanilii, owoców lub miodu. Podobnie jak w przypadku win ten złożony aromat nazywamy bukietem.

Dźwięk

Przełam tabliczkę czekolady Dźwięk jaki wtedy usłyszysz pozwoli Ci ocenić jakość czekolady. Gdy przełamujesz czekoladę najwyższej jakości, usłyszysz krótki, ale wyraźnie słyszalny „trzask".

Smak

Na koniec usiądź wygodnie i rozkoszuj się chwilą. Pozwól kostce czekolady powoli rozpłynąć na języku, rozprowadź czekoladę w ustach, by zwiększyć powierzchnię kontaktu z kubkami smakowymi . To pozwoli ci wyczuć wszystkie niuanse smaku: jego złożoność, pełnię i równowagę.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 132

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 193

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 159

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326