Boże Narodzenie na słono

Tworzenie najwyższej jakości czekolady to sztuka, która wymaga pasji , poświecenia i mistrzowskich umiejętności. Maitres Chocolaitiers Lindt opanowali ją do perfekcji. Już od ponad 160 lat nieustająco doskonalą sekretne receptury tworząc czekoladowe arcydzieła.

By w pełni docenić walory czekolady najwyższej jakości należy, podobnie jak w przypadku dobrych win, delektować się nią wszystkimi zmysłami.

Poznaj zasady degustacji czekolady opracowane przez Maitres Chocolaitiers Lindt, by zaangażować wszystkie zmysły i w pełni doświadczyć czekoladowej przyjemności

Wygląd

Spójrz na tabliczkę czekolady - jedwabiście połyskująca i idealnie równa powierzchnia są oznaką najwyższej jakości. Kolor czekolady dowodzi, że do jej produkcji użyto najwyższej klasy ziaren kakaowych. Klasyczna ciemna czekolada powinna mieć kolor ciemnego mahoniu.

Dotyk

Dotknij czekoladę. Powinieneś poczuć idealnie gładką fakturę, która jest oznaką jedwabistej konsystencji. Najwyższej jakości czekolada nigdy nie jest nierówna ani ziarnista. Czekolada powinna się już zacząć rozpływać w Twojej dłoni

Zapach

Przybliż tabliczkę czekolady do nosa. Powąchaj i poczuj aromat w całej jego złożoności. W pierwszej kolejności wychwycisz intensywne nuty kakao. Możesz wyczuć delikatny zapach wanilii, owoców lub miodu. Podobnie jak w przypadku win ten złożony aromat nazywamy bukietem.

Dźwięk

Przełam tabliczkę czekolady Dźwięk jaki wtedy usłyszysz pozwoli Ci ocenić jakość czekolady. Gdy przełamujesz czekoladę najwyższej jakości, usłyszysz krótki, ale wyraźnie słyszalny „trzask".

Smak

Na koniec usiądź wygodnie i rozkoszuj się chwilą. Pozwól kostce czekolady powoli rozpłynąć na języku, rozprowadź czekoladę w ustach, by zwiększyć powierzchnię kontaktu z kubkami smakowymi . To pozwoli ci wyczuć wszystkie niuanse smaku: jego złożoność, pełnię i równowagę.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
15
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10078

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4607

>60 min
23
60 min
4