Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Tworzenie najwyższej jakości czekolady to sztuka, która wymaga pasji , poświecenia i mistrzowskich umiejętności. Maitres Chocolaitiers Lindt opanowali ją do perfekcji. Już od ponad 160 lat nieustająco doskonalą sekretne receptury tworząc czekoladowe arcydzieła.

By w pełni docenić walory czekolady najwyższej jakości należy, podobnie jak w przypadku dobrych win, delektować się nią wszystkimi zmysłami.

Poznaj zasady degustacji czekolady opracowane przez Maitres Chocolaitiers Lindt, by zaangażować wszystkie zmysły i w pełni doświadczyć czekoladowej przyjemności

Wygląd

Spójrz na tabliczkę czekolady - jedwabiście połyskująca i idealnie równa powierzchnia są oznaką najwyższej jakości. Kolor czekolady dowodzi, że do jej produkcji użyto najwyższej klasy ziaren kakaowych. Klasyczna ciemna czekolada powinna mieć kolor ciemnego mahoniu.

Dotyk

Dotknij czekoladę. Powinieneś poczuć idealnie gładką fakturę, która jest oznaką jedwabistej konsystencji. Najwyższej jakości czekolada nigdy nie jest nierówna ani ziarnista. Czekolada powinna się już zacząć rozpływać w Twojej dłoni

Zapach

Przybliż tabliczkę czekolady do nosa. Powąchaj i poczuj aromat w całej jego złożoności. W pierwszej kolejności wychwycisz intensywne nuty kakao. Możesz wyczuć delikatny zapach wanilii, owoców lub miodu. Podobnie jak w przypadku win ten złożony aromat nazywamy bukietem.

Dźwięk

Przełam tabliczkę czekolady Dźwięk jaki wtedy usłyszysz pozwoli Ci ocenić jakość czekolady. Gdy przełamujesz czekoladę najwyższej jakości, usłyszysz krótki, ale wyraźnie słyszalny „trzask".

Smak

Na koniec usiądź wygodnie i rozkoszuj się chwilą. Pozwól kostce czekolady powoli rozpłynąć na języku, rozprowadź czekoladę w ustach, by zwiększyć powierzchnię kontaktu z kubkami smakowymi . To pozwoli ci wyczuć wszystkie niuanse smaku: jego złożoność, pełnię i równowagę.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Marchew marynowana w zalewie z curry

Jeśli ktoś lubi charakterystyczny smak curry polecam marchew marynowaną w zal...

Odsłon: 165

15 min
5
Ciasta Ciasto Smakosz

Kruche ciasto, aksamitna, lekka, rozpływająca się w ustach masa jak serowa, b...

Odsłon: 522

30 min
5
Desery Deser Rafaello

Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...

Odsłon: 8672

15 min
10
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

Odsłon: 75

15 min
2
Śniadania Placuszki serowe z syropem

Dzisiejsze moje placuszki serowe przygotowałam na pożywne śniadanko. Podałam...

Odsłon: 1115

15 min
11