By w pełni docenić walory czekolady najwyższej jakości należy, podobnie jak w przypadku dobrych win, delektować się nią wszystkimi zmysłami.
Poznaj zasady degustacji czekolady opracowane przez Maitres Chocolaitiers Lindt, by zaangażować wszystkie zmysły i w pełni doświadczyć czekoladowej przyjemności
Wygląd
Spójrz na tabliczkę czekolady - jedwabiście połyskująca i idealnie równa powierzchnia są oznaką najwyższej jakości. Kolor czekolady dowodzi, że do jej produkcji użyto najwyższej klasy ziaren kakaowych. Klasyczna ciemna czekolada powinna mieć kolor ciemnego mahoniu.
Dotyk
Dotknij czekoladę. Powinieneś poczuć idealnie gładką fakturę, która jest oznaką jedwabistej konsystencji. Najwyższej jakości czekolada nigdy nie jest nierówna ani ziarnista. Czekolada powinna się już zacząć rozpływać w Twojej dłoni
Zapach
Przybliż tabliczkę czekolady do nosa. Powąchaj i poczuj aromat w całej jego złożoności. W pierwszej kolejności wychwycisz intensywne nuty kakao. Możesz wyczuć delikatny zapach wanilii, owoców lub miodu. Podobnie jak w przypadku win ten złożony aromat nazywamy bukietem.
Dźwięk
Przełam tabliczkę czekolady Dźwięk jaki wtedy usłyszysz pozwoli Ci ocenić jakość czekolady. Gdy przełamujesz czekoladę najwyższej jakości, usłyszysz krótki, ale wyraźnie słyszalny „trzask".
Smak
Na koniec usiądź wygodnie i rozkoszuj się chwilą. Pozwól kostce czekolady powoli rozpłynąć na języku, rozprowadź czekoladę w ustach, by zwiększyć powierzchnię kontaktu z kubkami smakowymi . To pozwoli ci wyczuć wszystkie niuanse smaku: jego złożoność, pełnię i równowagę.
Źródło: materiały prasowe