Co to jest air fryer?
Wielofunkcyjne urządzenie, w którym można piec, smażyć, grillować i odgrzewać potrawy? To oczywiście air fryer! Monika, która jest dietetykiem prowadzi blog Via Gusto, opisuje ten sprzęt w taki sposób:
„Frytkownica beztłuszczowa to urządzenie, które działa na zasadzie obiegu gorącego powietrza wokół jedzenia. Pozwala to przygotować potrawy bez użycia dużej ilości tłuszczu, ale jednocześnie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Panasonic NF-CC500 wyróżnia się dodatkową funkcją pieczenia z parą, co daje jeszcze lepsze rezultaty w przypadku niektórych dań.
W odróżnieniu od tradycyjnego smażenia frytkownica beztłuszczowa wymaga minimalnej ilości oleju, co czyni gotowanie zdrowszym. Szybkie rozprowadzenie gorącego powietrza sprawia również, że nie trzeba nagrzewać urządzenia przed pieczeniem, w przeciwieństwie do piekarnika”.
Jakie najważniejsze funkcje ma air fryer? Dlaczego ten sprzęt jest niezbędny każdemu, kto chce gotować smaczne i zdrowe potrawy, a ma na to niewiele czasu? Poniżej znajdziesz najważniejsze zalety tego urządzenia, które przetestowało wielu influencerów.
Air fryer to wszechstronne urządzenie
Air fryer, nazywany też frytkownicą, nie służy wyłącznie do przygotowywania frytek. Za pomocą tego urządzenia można zrobić dużo więcej! Karolina z kanału karolina g na YouTube przekonuje do tego tak:
„Bardzo często ludzie myślą, że frytkownica beztłuszczowa, czyli air fryer, to jest urządzenie do robienia tylko i wyłącznie frytek. Nic bardziej mylnego! Słuchajcie, tu możecie przyrządzić potrawy z mięsa, warzywa, owoce, upiec ciasto, a nawet zrobić tosty. Urządzenie jest wielofunkcyjne i […] warto o tym mówić”.
Podobnego zdania jest Łukasz Proszek, który prowadzi serwis PROrankingi:
„To nowoczesne urządzenie może zastąpić u Ciebie zarówno piekarnik, jak i mikrofalówkę. Nie zajmuje ogromu miejsca, a i tak zapewni Ci pojemny kosz”.
Bardzo łatwa obsługa
„Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze, ma 11 automatycznych, wstępnie ustawionych programów, które możemy modyfikować, wydłużając lub skracając czas pieczenia i regulując temperaturę w zakresie 80–200°C”.
Podobnie uważa Joanna prowadząca bloga Po Prostu Pycha:
„Frytkownica beztłuszczowa PANASONIC NF-CC600AXE Air Fryer jest niezwykle prosta w użytkowaniu i czyszczeniu. Ma intuicyjny panel kontrolny na wierzchu urządzenia, gdzie w łatwy sposób ustawiasz sobie czas, temperaturę i kategorię przygotowywanego dania (drób, ryba, owoce morza, steki, kiełbaski, warzywa, ziemniaki, pizza itp.). Potrawy są soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz dzięki funkcji delikatnej pary, którą można włączać lub wyłączać za pomocą przycisku «+ Woda».
Źródło: https://poprostupycha.com.pl/przepis/piers-z-kurczaka-z-frytkownicy-beztluszczowej/
Kolejna fajna funkcja to monitorowanie postępu gotowania bez konieczności otwierania kosza. Frytkownica jest wyposażona w okienko z hartowanego szkła oraz oświetlenie LED, dzięki czemu eliminujesz kilkukrotne otwieranie i zamykanie kosza (co wpływa na uniknięcie utraty ciepła)”.
Cicha praca
Często używane urządzenie może irytować, jeżeli jest zbyt głośne. A przecież air fryer ma być sprzętem, po który będziesz cały czas sięgać. Łukasz Proszek, autor PROrankingów, był mile zaskoczony cichą pracą modelu od Panasonic:
„Frytkownica Panasonic zaskoczyła mnie cichutką pracą. Wentylator rozprowadzający gorące powietrze nie pracuje donośnie, zatem nie zdenerwuje Cię hałasem. Dodam, że aktywowałem funkcję delikatnej pary. W końcu to jeden z największych wyróżników tego modelu”.
Oszczędność energii
Częste gotowanie wiąże się również z wyższymi rachunkami za prąd. Dlatego to oczywiste, że lepiej postawić na urządzenie, które pomoże zmniejszyć zużycie energii i opłaty. Tylko na co się zdecydować? Podobne pytania zadała sobie dietetyczka Monika z Via Gusto:
„Frytkownica Panasonic NF-CC500 o mocy 1450 W w ciągu godziny zużywa około 1,45 kWh. Natomiast średnia moc piekarnika to 2500 W, co w ciągu godziny daje zużycie na poziomie 2,5 kWh.
Zatem biorąc pod uwagę moc oraz czas przygotowania dań, koszty używania frytkownicy są o 50–60% mniejsze niż koszty używania piekarnika”.
Pyszne gotowanie z air fryerem
Dania z air fryera są wyjątkowo pyszne i idealnie przyrządzone. Urządzenie ma też wiele zastosowań. Łukasz z PROrankingów przekonuje:
„Frytkownica beztłuszczowa Panasonic NF-CC600AXE najbardziej przekonuje funkcją delikatnej pary. Rzeczywiście podnosi ona soczystość przeróżnych potraw. W dodatku to szybki i cichy w działaniu sprzęt. Opieka potrawy z kilku kierunków, co potęguje równomierność obróbki”.
Źródło: https://www.marta-gotuje.pl/frytkownica-beztluszczowa-przepisy/
Monika z bloga Via Gusto próbowała zrobić w air fryerze już całe mnóstwo dań:
„Tak jak już wspomniałam, we frytkownicy beztłuszczowej możesz przygotować wszystko to, co robi się w piekarniku, na patelni, a także na głębokim tłuszczu, czyli m.in.:
- frytki i pieczone ziemniaczki,
- mięso i owoce morza,
- kotlety i pulpety,
- sajgonki i krokiety,
- pieczone warzywa,
- pizzę,
- mrożone dania,
- tosty, zapiekanki i grzanki,
- chleby i bułki,
- ciasta i desery,
- suszone owoce i warzywa”.
Sprawdź przepis na filet z kurczaka z air fryer, który przygotowała Joanna z bloga Poprostupycha.
Oszczędność czasu z air fryerem
Korzystanie z air fryera ma jeszcze jedną ważną zaletę – pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Zauważył to Łukasz Proszek z PROrankingów:
„Proces opiekania potrwał dużo krócej niż w przypadku użycia piekarnika, a to kolejny plus. Zaoszczędzisz czas, korzystając z tego urządzenia”.
Podobnie uważa dietetyczka Monika z bloga Via Gusto:
„Warto również zwrócić uwagę na fakt, że frytkownica beztłuszczowa dzięki mniejszej komorze nagrzewa się szybciej niż piekarnik. Samo przygotowanie potrawy także będzie szybsze niż w piekarniku. Air fryer dzięki cyrkulacji gorącego powietrza wokół potrawy lepiej wykorzystuje ciepło.
Frytkownica beztłuszczowa jest też doskonała do odgrzewania posiłków. Bardzo szybko można odgrzać dania, które w piekarniku lub na patelni robią się suche, a w mikrofalówce tracą chrupkość. Przykładowo, w 4 minuty można uzyskać idealnie chrupiącą pizzę, która smakuje jak świeżo upieczona!”