Tort czekoladowo-pomarańczowy - przepisy z "Bake Off Junior"

Marysia Depereas zdecydowała się na połączenie czekolady z pomarańczą, a jak wiemy, taki duet jest nie do pobicia!

Biszkopt
3 jaja
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g zmielonych migdałów (bez skórki)
38 g mąki pszennej
38 g kakao
4 białka
38 g drobnego cukru do wypieków

Ciasteczka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
50 g masła

Migdały w karmelu
150 g cukru
40 ml wody
75 g obranych migdałów

Pralina
50 g gorzkiej czekolady
100 g migdałów w karmelu
40 g chrupiących ciasteczek

Żelka pomarańczowa
10 pomarańczy
2 cytryny
6 listków żelatyny po 10 g

Mus czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
6 jajek
4 łyżki kakao
2 listki żelatyny po 10 g

Pomada
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki
2 listki żelatyny po 10 g
1 łyżka oleju kokosowego

Poncz
sok z 2 cytryn
50 ml likieru z gorzkich pomarańczy
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka soku pomarańczowego

Dekoracja
4 herbaciane róże

Biszkopt
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy dodać jajka i cukier, ubić (użyć końcówek miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej, puszystej piany. Dodać zmielone migdały i krótko zmiksować do połączenia. Wsypać przesianą mąkę i kakao, ponownie delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka, pod koniec stopniowo dodać cukier. Połączyć masy, delikatnie mieszając szpatułką. Wlać do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasteczka
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie usmażyć na patelni (na rozgrzanym maśle) jak naleśniki, wylewając bardzo cienką warstwę ciasta. Następnie zwinąć w ruloniki i każdy przekroić na trzy części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190°C przez około 10-15 minut do złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

Migdały w karmelu
Blaszkę wysmarować cienką warstwą oleju. Cukier i wodę zagotować do otrzymania jasnozłotego koloru. Dodać migdały i wymieszać. Gotować do otrzymania karmelu. Przelać na blachę, wyrównać i zostawić do zastygnięcia. Gdy będą już twarde, połamać i zmiksować.

Pralina
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i wymieszać z przygotowanymi migdałami. Ciastka drobno pokruszyć i dodać do powstałej pasty. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy blatu migdałowego lub odrobinę mniejszy. Pralinę wyłożyć na papier na kształt koła, wyrównać. Wstawić do zamrażarki na około godzinę (lub dłużej, do zastygnięcia).

Żelka pomarańczowa
Sok i obrane ze skórki cząsteczki pomarańczy doprawić sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i dodać żelatynę. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm i pozostawić do zastygnięcia.

Mus czekoladowy
Czekoladę i masło rozpuścić, utrzeć żółtka z kakao, ubić białka z cukrem. Żółtka zmieszać z czekoladą, dodać pianę oraz żelatynę.

Pomada
Wszystkie składniki rozpuścić i zmieszać.

Poncz
Wszystkie składniki zmieszać.

Dekoracja
Biszkopt nasączyć, następnie warstwami nałożyć pralinę, żelkę oraz mus czekoladowy. Całość pokryć pomadą. Udekorować herbacianymi różami oraz pozostałymi ciasteczkami (z przepisu powinno wyjść więcej niż potrzeba do praliny).

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 312

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 80

30 min
6
>60 min
15
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32678

>60 min
62

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7