Dania jednogarnkowe

Triki, które ułatwią pieczenie ciast

Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji.

Fot. 123RF/Picsel
Z takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni.

Przypalony spód? Żaden problem!

Sytuacja tego typu może przydarzyć się nawet najbardziej doświadczonym osobom. Wystarczy chwila nieuwagi, a zamiast apetycznego zapachu świeżo pieczonego ciasta w kuchni roznosi się zapach spalenizny. Na szczęście przypalone wypieki da się jeszcze uratować. Spaloną warstwę wystarczy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Górę możesz następnie oblać domową polewą lub posypać cukrem pudrem.

Jak pokroić biszkopt?

Przy robieniu biszkoptu, piernika lub innych ciast wymagających przekrojenia w poprzek przyda Ci się... nić dentystyczna. To mocny, sprawdzony materiał, którym bez trudu podzielisz miękkie ciasto na kilka warstw. Problem z krojeniem może wystąpić również przy gotowym już cieście przełożonym kremem. W tym przypadku, zanim zaczniesz kroić wypiek na kawałki, włóż na chwilę nóż do ciepłej wody. Dzięki temu ograniczysz przywieranie do niego drobinek ciasta i równo pokroisz cały deser.

W temperaturze pokojowej

W wielu przepisach na najpopularniejsze ciasta zaznacza się, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjęcie ich z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta obniża ryzyko powstania zakalca. Jeśli jednak zapomnisz wyjąć z wyprzedzeniem jajka, zanurz je na trzy minuty w ciepłej wodzie, a ich temperatura się wyrówna.

Kreatywne ozdabianie

Niepowtarzalne udekorowanie ciasta nie wymaga wyjątkowych zdolności ani długich godzin spędzonych nad miniaturowymi rzeźbami z lukru plastycznego. W ozdabianiu wypieków przydadzą się nawet tanie akcesoria kuchenne czy przedmioty codziennego użytku. Piękne wzorki na kremie wykonasz przy użyciu... widelca albo łyżeczki. Delikatne linie z kremu lub polewy stworzysz, wykorzystując strzykawkę - oczywiście bez igły. Dużą popularnością cieszy się również metoda serwetkowa. Gotowy wypiek przykryj koronkową serwetką, a następnie obsyp cukrem pudrem. Po zdjęciu serwetki Twoim oczom ukaże się misterny wzór, który z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Bez barwników

Jeśli chcesz upiec ciasto o nietypowym kolorze, a nie masz pod ręką barwników spożywczych, możesz wykorzystać galaretkę lub kisiel. Pomogą one delikatnie zabarwić ciasto oraz dodadzą mu owocowego aromatu. W ten sposób otrzymasz jednak przede wszystkim pastelowe, delikatne kolory. Jeśli ciasto ma mieć żywą barwę, odpowiedni barwnik spożywczy będzie niezbędny.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

2
Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

14