Najlepsze przepisy na ogórki

Trzy przepisy na zimowe zupy, które cię zaskoczą

Pomidorowa, ogórkowa czy barszcz? Zupa, bo o niej mowa to potrawa ponadczasowa i z pewnością każdy ma swoją ulubioną. Sprawdzi się na niedzielny obiad, w święta i na co dzień, gdy chcemy szybko przygotować pyszny i sycący posiłek. Warto sięgać po te rozgrzewające dania szczególnie zimą, kiedy temperatury za oknem są naprawdę niskie

Fot.materiały prasowe

Gdy zapragniemy zjeść coś innego niż tradycyjny rosół, z powodzeniem możemy sięgać także po aksamitne, zabielane śmietaną zupy grzybowe czy krem. Poniżej przedstawiamy kilka zimowych inspiracji.

Posiłki spożywane zimą powinny być ciepłe, pożywne i pełne witamin. O tej porze roku zdecydowanie łatwiej się przeziębić, a jak wiemy zdrowa dieta ma bardzo duży wpływ na budowanie odporności. Na szczęście pomysłów na zupę istnieje wiele, a z połączenia ulubionych warzyw i dodatków możemy wyczarować naprawdę pyszne dania.

Zupa z kurkami

Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem - przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 400 g kurek
- 150 ml śmietanki Łaciata 18%
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 cebule1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Zupa szparagowa

Kolejną kategorią są zupy krem - w tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo w dzisiejszej kuchni sposoby łączenia smaków są niemal nieskończone. Zupa szparagowa to niezwykle delikatne danie. Jest zdrowa, a zarazem prosta w wykonaniu. Można ją podawać na obiad lub na uroczystości. Polecana na każdą porę roku.
Składniki:
- 400 g szparagów
- 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki Łaciata 12%
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- garść liści bazylii
Przygotowanie: Szparagi bardzo dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty. Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Następnie dodajemy szparagi i cukier. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz, a następnie mieszamy. Przyozdabiamy np. liśćmi bazylii.

Zupa czosnkowa z serkiem topionym

Kolejnym pomysłem na idealne zimowe danie jest zupa czosnkowa. Zupa z czosnku wielu może zaskoczyć - na szczęście bardzo pozytywnie. Nie dość, że jest oryginalna i aksamitnie gładka, to przy tym także bardzo zdrowa. Jak wiemy, w okresie jesienno-zimowym czosnek jest sprzymierzeńcem w codziennej trosce o zdrowie i odporność. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 główka czosnku
- 100 g serka topionego z czosnkiem (np. Mlekpol) lub serek śmietankowy Łaciaty czosnkowy
- sól i pieprz
- oliwa
- bułka na grzanki
- masło Łaciate extra
Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy podgrzanym bulionem. Do miseczki odlewamy trochę ciepłego bulionu i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podpiekamy przekrojoną w pół bułkę, robiąc z niej grzanki. Zupę przelewamy do miseczek, bułkę kroimy w kostkę i posypujemy nią zupę. Smacznego!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 986

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

9
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9