Najlepsze przepisy na dania z dyni

Tych produktów nie jedz na czczo

Odpowiedni posiłek o poranku stanowi klucz do udanego dnia. Warto więc pamiętać, że istnieją produkty, które jedzone o poranku, mogą nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Znacie niezawodny sposób, dzięki któremu każdego dnia będziecie tryskać energią, a żadne wyzwanie nie będzie stanowić dla was najmniejszego problemu? Cały sekret tkwi w odpowiednim posiłku o poranku. Porcja zdrowych kalorii sprawi, że wasz organizm, a przede wszystkim umysł, otrzyma niezbędne paliwo, pozwalające mu dobrze funkcjonować przez cały dzień. Pamiętajcie jednak, że nie chodzi tutaj o jakikolwiek posiłek, ponieważ istnieją produkty, które zjedzonne na czczo mogą nam bardziej zaszodzić niż pomóc.


1. Cytrusy

Szklanka soku pomarańczowego zamiast śniadania? A może po prostu połówka grejpfruta? Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to całkiem zdrowy i wartościowy posiłek, w rzeczywistości może nam tylko zaszkodzić. Kwasy zawarte w cytrusach mogą podrażniać śluzówkę żołądka, powodując zgagę, a w skrajnych przypadkach nawet zapalenie błony śluzowej. Jeśli chcecie włączyć cytrusy do swojego jadłospisu, nie jedzcie ich na pusty żołądek.

 

Pobierz aplikację smaker

Z pewnością większość z was wie, że kolorowe napoje gazowane nie mają najlepszego wpływu na nasze zdrowie. Zwykle, poza mnóstwem substancji konserwujących, znajdziemy w nich także potężną dawkę cukru. Ponadto, dwutlenek węgla, który odpowiada za powstawanie w nich bąbelków, daje nam mylne poczucie sytości i nawodnienia. Jeśli nie potrafimy całkowicie zrezygnować z gazowanych napojów, unikajmy przynajmniej picia ich na pusty żołądek.

 

Pobierz aplikację smaker

Zjedzenie dużej ilości bananów na pusty żołądek może zaburzyć równowagę wapniowo-magnezową w naszym organizmie. Gwałtowny wzrost poziomu magnezu może również szkodzić sercu. Banan sprawdzi się bardzo dobrze, jako przekąska w ciągu dnia, jednak powinniśmy unikać zjadania go na czczo.

 

Pobierz aplikację smaker

Zdajemy sobie sprawę z tego, że surowy czosnek nie należy do najpopularniejszych przekąsek w naszym kraju, jednak w okresie jesienno-zimowym wzrasta liczba osób, które w ten sposób próbują uchronić się przed przeziębieniami i grypą. Jeśli stosujecie tego typu kuracje, pamiętajcie, aby nie zjadać surowego czosnku na pusty żołądek. Może to spowodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości: zgagę, wzdęcia, nudności, podrażnienia oraz skurcze żołądka, a także niestrawność.

 

Pobierz aplikację smaker

Drożdżówka, kawałek czekolady lub mocno osłodzona kawa z pewnością nie są dobrym materiałem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. W ten sposób błyskawicznie podniesiecie poziom cukru we krwi, który następnie równie szybko spadnie. W efekcie zaczniecie odczuwać zmęczenie, apatię oraz silną potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku.

 

Pobierz aplikację smaker

Zjedzenie jogurtu na pusty żołądku nie spowoduje żadnych nieprzyjemnych dolegliwości, jednak całkowicie zneutralizuje jego prozdrowotne działanie. Zwykle jogurty zawierają sporą dawkę probiotyków, które pozytywnie wpływają na naszą odporność oraz kondycję układu trawiennego. W pustym żołądku mają kontakt z bardzo dużą ilością kwasów, co sprawi, iż te pożyteczne bakterie błyskawicznie zginą. Znacznie lepszym wyborem będzie zjedzenie jogurtu po posiłku.

 

Pobierz aplikację smaker

Zobacz też: Jak bezboleśnie wyeliminować cukier z diety?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Mini chickenburgery

Mini Chickenburgery na imprezę to świetny pomysł na imprezową przekąskę lecz...

Odsłon: 55

30 min
2
Sałatki Sałatka ananasowa

Smaczna, szybka i prosta sałatka na różne okazje. Polecam

Odsłon: 17446

15 min
57

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16