Ciasto
- 500 g mąki
- 6 łyżek cukru
- 250 g chłodnego masła
- 3 jajka
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka do podsypania ciasta
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 1 żółtko
Krem angielski
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 laska wanilii
Nadzienie
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki pektyny
- sok z jednej cytryny
- skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn
- łyżka posiekanych listków tymianku
Podanie
- kilka gałązek tymianku do dekoracji
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Mąkę, cukier, masło, jaja i proszek do pieczenia zmiksować. Ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Podzielić je na części w stosunku 1:2. Większą częścią wyłożyć formę. Podpiec 15-20 minut do zarumienienia. Posypać blat kaszą manną, a następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta (tworząc z wierzchu kratkę). Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 45 minut.
Krem angielski
Mleko i kremówkę doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem i wanilią. Dodać połowę mleka z kremówką. Powstałą masę jajeczną dolać do reszty mleka z kremówką i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia (nie wolno doprowadzić do wrzenia).
Nadzienie
Jabłka pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do wciąż ciepłych jabłek. Doprawić sokiem i skórką z cytryny oraz pomarańczy i posiekanymi listkami tymianku.
Podanie
Udekorowaną gałązkami tymianku szarlotkę podawać na ciepło z kremem angielskim.
