Najlepsze przepisy na ogórki

Warzywa Julienne – do czego je wykorzystać?

Warzywa Julienne to najczęściej marchew, ziemniaki, buraki, seler oraz por. Swoją nazwę zawdzięczają technice krojenia, która polega na wycięciu z nich długich i cienkich słupków. Jak pokroić takie warzywa i do czego wykorzystać słupki warzyw?

Fot. 123RF/Picsel

Warzywa kroi się na wiele sposobów. Mogą to być słupki, paski, zapałki, a nawet małe kwadraciki. Technika julienne zyskała popularność i wywodzi się z kuchni francuskiej. Dania nie powinny tylko dobrze smakować, ale też wyglądać. Jeśli dążysz do perfekcji i chcesz zaprezentować bliskim ciekawe dania, poznaj technikę julienne. Potrzebny Ci będzie ostry nóż pozbawiony ząbków lub specjalna obieraczka.

Sałatki i surówki

Sałatką i surówką możesz zajadać się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Takie przekąski są zdrowe, mają dużo witamin i świetnie smakują. Do wykonania sałatki z marchewkowego julienne i ogórka potrzebne będą 2 duże marchewki i 1 średni ogórek. Obierz marchew, wyszoruj i umyj ogórka. Obieraczką julienne potraktuj marchewkę, a ogórka przekrój na pół i wydrąż środek, następnie pokrój na paski do 0,5 cm. W małej szklance przygotuj sos, łącząc 2-3 łyżki sosu sojowego z sokiem z 1 limonki lub cytryny, 1 ząbkiem czosnku, szczyptą pieprzu cayenne i 2 łyżeczkami cukru. Polej nim danie i całość posyp 1 łyżką uprażonego sezamu.

Jeśli masz chęć na zwykłą chrupiącą surówkę, którą podasz do ryby lub mięsa, przygotuj następujące składniki: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę miodu oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie warzywa obierz i przetnij na dwie części w poprzek, pokrój w cienkie słupki o grubości do 3 mm. Następnie w szklance połącz składniki do sosu i wymieszaj z warzywami. Całość możesz posypać natką pietruszki lub ziarenkami czarnego sezamu.

Francuski przysmak Julienne

Z Francji pochodzi tradycyjne danie, w którym znajdziesz warzywa julienne, mięso lub grzyby. Jeśli masz chęć skosztować francuską przekąskę, przygotuj wersję mięsną julienne z grzybami i serem Assorted! Składniki są następujące: 240 g sera, 360 g szynki gotowanej, 600 g pieczarek, 480 g piersi z kurczaka. Umyj pieczarki i pokrój je cienko, pozbywając się ich końcówki. Szynkę, pierś i cebulę również pokrój na cienkie paski. Wszystko usmaż oddzielnie na patelni na oleju roślinnym. Po smażeniu umieść wszystkie składniki w naczyniu. Kolejny etap to rozpuszczenie masła na patelni, dodaj mąkę do tłuszczu i wymieszaj, aż będzie gładka. Oddzielnie ugotuj mleko i wlej do wcześniej podgrzanej mąki. Szybko mieszaj, aby nie dopuścić do powstania grudek. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Włóż do sosu wszystkie usmażone składniki i dopraw przyprawami jak pieprz i sól. Danie możesz posypać twardym serem i wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy ser już się rozpuści, możesz zacząć delektowanie się pysznym Julienne razem z grzankami.


Reklama

 

Vegetii, czyli zdrowe spaghetii

Taki makaron jest bezglutenowy, niskokaloryczny i wegański! Vegetii przygotujesz z cukinii, ogórków, marchewki, selera, buraków, a nawet z kalarepy. Warzywa możesz pociąć na niteczki przy pomocy noża, lub wykorzystać przydatne narzędzia w postaci obieraczek julienne. Świetnie sprawdzą się też temperówki do warzyw i tarki. Skuś się na makaron z marchewki! Potrzebujesz 8 marchewek, 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżki masła, ząbku czosnku, 1 cm imbiru, sok z połowy cytryny i przyprawy jak sól, pieprz i cukier. Marchewki umyj i obierz ze skórki. Wytnij z marchewki makaron przy pomocy obieraczki julienne. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj 1 łyżkę masła. Podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i przetarty imbir. Wszystko wymieszaj, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Wszystko smaż około 2-3 minuty na małym ogniu.

Surowe warzywa z hummusem

Masz ochotę na zdrową przekąskę w stylu orientalnym? To hummus i warzywa! Marchewki, seler, ogórek, paprykę żółtą i czerwoną umyj, obierz i pokrój w słupki. Hummus to wspaniały dip o sezamowym smaku. Do delektowania się nim nie potrzebujesz widelca. Wystarczy, że pokrojone warzywa zanurzysz w dipie! Taka przekąska idealnie sprawdzi się do pracy, w podróż lub na piknik z przyjaciółmi. Niskie ceny na obieraczki Julienne znajdziesz na Allegro.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9