Fot. 123RF/Picsel
Mazurek migdałowo-różany
Składniki na spód:
- 200 g masła extra OSM Piątnica
- 1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
- 190 g mąki pszennej
- 150 g mielonych migdałów
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Różany krem:
- 150 g serka mascarpone Piątnica
- 100 g śmietanki 36% Piątnica
- 100 g konfitur różanych
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dekoracja:
- 100g płatków migdałowych i płatki róż
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.
Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.
Babka z polewą z białej czekolady
Składniki na babkę:
- 100 g jogurtu naturalnego Piątnica
- 130 g śmietany 18% Piątnica
- 440 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 140 ml oleju
- 10 g cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- Czekoladowa polewa:
- 200 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 30% Piątnica
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt naturalny OSM Piątnica wymieszaj ze śmietaną 18% Piątnica, sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.
Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę, raz jogurt ze śmietaną, nadal ubijając.
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki.
Masę przelej równo do foremki.
Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
W rondelku podgrzej śmietankę 30% Piątnica i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.
Pascha pomarańczowo-migdałowa
Składniki na deser:
- 500 g twarogu sernikowego Piątnica
- 150 g serka mascarpone Piątnica
- 150 g masła extra Piątnica, miękkiego
- 150 g cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych suszonych moreli
- 5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
- 8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka rumu lub likieru migdałowego
Do dekoracji:
- Ulubione bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, świeże owoce, jadalne kwiaty.
Przygotowanie:
W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie masło pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj do uzyskania jasnej puszystej masy. W misce obok połącz twaróg sernikowy OSM Piątnica z serkiem mascarpone z Piątnicy. Nie ucieraj. Po prostu wymieszaj łopatką lub rózgą.
Zmniejsz obroty miksera i partiami powoli dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie wmieszaj rodzynki i posiekane morele.
Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry.
Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.
Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz lub paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.
Źródło: materiały prasowe