Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i trafić w gusta wszystkich osób, które chcą się świadomie odżywiać i dbać o swoje zdrowie.
Wszystkim tym osobom podpowiadamy, jak przygotować tradycyjne dania wigilijne w niestandardowy sposób - bez glutenu - ale wciąż smacznie i zdrowo.
Ryba króluje na wigilijnym stole
Polacy kochają ryby na wigilijnym stole, a w diecie bezglutenowej są one jak najbardziej wskazane. Możemy jeść je na różne sposoby - w galarecie, na parze, pieczone, wielu z nas przyrządza je również w postaci tatara. Pytanie jednak, jaką rybę wybrać? Większość Polaków stawia tego dnia na karpia, którego mięso jest jednak dość tłuste - znacznie lepiej na jej tle wypadają inne ryby morskie. Wybierzmy więc śledzia, łososia, tuńczyka lub dorsza. Mięso tych ryb jest bogate w kwasy omega 3 i 6, posiada też wiele cennych składników mineralnych.
Jeśli postanowimy przyrządzić jedną z powyższych ryb w panierce, musimy pamiętać, że mąka pszenna najczęściej wykorzystywana do panierowania, będzie zawierała gluten. Alternatywą dla niej mogą być płatki kukurydziane lub bezglutenowa bułka tarta.
Garść polskich smaków
Chyba każdy uwielbia pierogi, naleśniki, krokiety czy uszka i nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej przynajmniej bez jednego z tych dań. Aby jednak mogli jeść je także bezglutenowcy, należy pamiętać, że ciasto powinno zawierać mąkę wyłącznie bezglutenową! "Aktualnie na rynku jest sporo produktów bezglutenowych, my w swojej ofercie mamy 8 rodzajów mąki, m.in. z ciecierzycy, kasztanową czy ryżową, dlatego też przygotowywanie bezglutenowych potraw mącznych jest teraz jak najbardziej możliwe. Bezglutenowcy nie muszą już rezygnować nawet z pierogów, do których idealnie zamiast mąki pszennej nadaje się mąka ryżowa" - mówi Artur Mucha przedstawiciel marki Incola, która jest polskim producentem produktów bezglutenowych.
Ponadto, trzeba pamiętać, że eliminacja glutenu jest nie tylko szansą na odsłonę "starych" dań w nowej postaci, ale także gwarancją zdrowia i wprowadzenia na świąteczny stół zupełnie nowych potraw.
Łakocie dla łasuchów
Nie od dziś wiadomo, że święta to czas, kiedy nawet osoby będące na ścisłej diecie, z większą chęcią sięgają po różnego rodzaju słodycze i ciasta, których nie brakuje na świątecznych stołach. Królują wtedy głównie makowce, ciasta drożdżowe, serniki, pierniki, ciasta z kremami. Osoby, które zrezygnowały z glutenu, również mogą pozwolić sobie na swoje ulubione wypieki, w tym makowce czy baby drożdżowe, bo jak już wspomnieliśmy, istnieje wiele rodzajów mąki bezglutenowej do różnego typu potraw - w przypadku tych ciast polecamy szczególnie tę z amarantusem!
W tym roku pierwszy raz będziecie organizowali bezglutenowe święta? Skorzystajcie z naszego przepisu na pyszne krokiety. Smacznego!
Przepis na bezglutenowe krokiety
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka bezglutenowej mąki gryczanej
- 1 szklanka bezglutenowej mąki ryżowej
- 1/4 - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki płynnego mleczka kokosowego
- olej do smażenia i woda
Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- pół kg kiszonej kapusty
- szczypta soli
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki sypkie mieszamy razem, a następnie dodajemy mleczko kokosowe. Mieszaninę można rozcieńczyć wodą wedle preferencji. Tak przygotowane ciasto smażymy na oleju jak zwykłe naleśniki, aż do delikatnego zarumienienia.
Przygotowanie farszu:
Farsz do krokietów można przygotować kilka dni przed Wigilią i zamrozić. Na maśle lub oleju szklimy cebulę. Pieczarki należy zetrzeć i dodać do cebuli, uduszonej wcześniej ze szczyptą soli, aż zupełnie odparuje woda. Do farszu dodajemy kiszoną kapustę. Trzeba ją wcześniej pokroić i ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z grzybami. Farsz przed nakładaniem do naleśników trzeba ostudzić.
Gryczane pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej Incola
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 250 ml wrzątku
Składniki na farsz:
- 400 g kapusty kiszonej
- 150 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- łyżka tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
Farsz: Cebulę i pieczarki kroimy drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy i podsmażamy. W tym czasie szatkujemy kapustę i dorzucamy ją do cebulki i pieczarek. Zostawiamy patelnię na małym ogniu, przykrywamy i smażymy około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zostawiamy farsz do ostygnięcia.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę i mieszamy, na koniec dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami (można na stolnicy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką bądź foremką), nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Z podanych proporcji przygotujecie 35-40 pierogów.
Źródło: materiały prasowe