Woda smakowa idealna na upały. Jak zrobić ją samemu?

Picie dużych ilości wody to jedna z najważniejszych kwestii w czasie upalnego lata. Nie każdy jednak lubi czystą wodę, bez żadnych dodatków. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak zrobić samodzielnie wodę smakową – pozbawioną sztucznych dodatków czy cukru, a przy tym pyszną i orzeźwiającą.

Fot. 123RF/Picsel

Domowa woda smakowa - co będzie potrzebne?

Przefiltrowana woda, ozdobna karafka lub pojemny dzbanek i ulubione dodatki - tylko tyle wystarczy, by przygotować doskonałą, zdrową wodę smakową. Dlaczego woda musi być przefiltrowana? Woda pochodząca z miejskich ujęć może cechować się charakterystycznym posmakiem, który jest efektem procesu uzdatniania. Taką wodę można bezpiecznie spożywać bez przegotowania, jednak jej smak może przeszkadzać. Przefiltrowana woda traci smak oraz zapach, jest zatem świetnym składnikiem letnich napojów.

Pierwszym krokiem powinno być w takiej sytuacji przefiltrowanie wody przy użyciu dobrej jakości dzbanka z filtrem. Taki sprzęt nie musi być drogi - szeroki wybór dzbanków w różnych przedziałach cenowych znajdziesz w każdym elektromarkecie, np. w czasie promocji w RTV Euro AGD.

Domowa woda smakowa - przykładowe przepisy

Samodzielne przygotowanie wody smakowej nie jest trudne. Ważne jest jedynie, by po wrzuceniu dodatków odstawić wodę na jakiś czas, by nabrała smaku. Kiedy napój będzie gotowy, możesz dodać do niego kostki lodu i podać w szklankach z kolorowymi słomkami, które dodadzą całości letniego charakteru.

Woda z truskawkami

Słodka i aromatyczna propozycja w sam raz na letnie popołudnia. Dobrze jest wybrać do niej najsłodsze, pełne smaku truskawki. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, dodaj do dzbanka z wodą, a następnie odstaw całość na około godzinę do lodówki. Opcjonalnie możesz umieścić w dzbanku kilka listków świeżej mięty, która nada napojowi orzeźwiającą nutę.

Reklama

Woda z cytryną i miętą

Jedna z klasycznych propozycji letnich napojów. Cytrynę pokrojoną w plasterki dodaj do wody w towarzystwie kilku listków lub gałązki świeżej mięty. Cytrynę możesz także zastąpić limonką lub dodać po kilka plasterków obu owoców. Taki napój najlepiej smakuje po minimum godzinie, podany koniecznie z kostkami lodu.

Woda z cytrusami

Oprócz cytryny czy limonki do wody świetnie nadają się również inne cytrusy. Doskonałą kompozycję stanowi połączenie przefiltrowanej wody z plasterkami pomarańczy i grejpfruta. Owoce warto obrać ze skórki przed dodaniem do dzbanka, aby woda nie nabrała gorzkiego posmaku.

Woda z malinami

Propozycja pełna smaku i słodyczy, doskonała po schłodzeniu. Oprócz świeżych owoców możesz dodać również kilka kropel domowego soku malinowego, który nada napojowi kolor i jeszcze głębszy aromat.

Woda z ananasem

Pyszny, choć wymagający nieco więcej czasu napój - aby woda nabrała pełni smaku, warto umieścić ją na min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej nada się tutaj ananas pokrojony na małe kawałeczki.

Woda z nektarynką

Słodki napój o niezwykle intensywnym aromacie. Najlepiej sprawdzą się tutaj najbardziej soczyste nektarynki, które oddadzą wodzie pełnię swojego smaku. Owoce możesz również zastąpić dojrzałymi brzoskwiniami.

Woda z ogórkiem i miętą

Nietypowa, ale doskonała propozycja na upalne dni. Do wody dodaj świeżego ogórka pokrojonego w plasterki, a także gałązkę mięty. Napój wystarczy umieścić na min. godzinę w lodówce, aby cieszyć się oryginalnym aromatem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 220

30 min
7
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 16

15 min
2
Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 776

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1517

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2