Grill - temat specjalny

Wszystko, co trzeba wiedzieć o lepieniu pierogów

Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja.

Fot. 123RF/ Picsel

Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi.

Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Nie powinno być w nim grudek, pęknięć i nie może się lepić od nadmiaru wody.

Odpowiedni kształt wytnij specjalną foremką, albo szklanką o cienkim rancie. Przed lepieniem zwilż delikatnie brzegi ciasta wodą. Zlepiaj półksiężyce pierogów na zakładkę - zaginając ciasto jak plisowaną spódnicę.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości, dodaj do ciasta naturalne barwniki, np. kurkumę, szczyptę curry lub przecieru pomidorowego - pierogi nabiorą wyjątkowej barwy i niepowtarzalnego smaku.

Jaką czekoladę wybrać by cieszyć się dobrym zdrowiem? Kliknij!

Przed wrzuceniem pierogów do garnka, odczekaj aż woda porządnie się zagotuje, posól ją i dodaj porcję oliwy - dzięki temu zapobiegniesz sklejaniu się pierogów, a po wyjęciu ich z wody będą miękkie z zewnątrz i soczyste w środku.

Wyśmienitą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów będzie ich upieczenie usmażenie gorącym powietrzem, bez oleju. Jeśli uwielbiasz smażone rarytasy, a pierogi wyjątkowo często goszczą na stole w twojej jadalni, warto skorzystać z pomocy inteligentnych, wielofunkcyjnych urządzeń, dzięki którym zapieczesz lub usmażysz swoje ulubione dania. Przygotowane w ten sposób pierogi będą chrupiące, zarumienione, aromatyczne, a farsz nie straci swoich właściwości i smaku.

Jeśli nie zależy ci na czasie, wyrobione ciasto odstaw na kilkanaście minut w suche, ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie smaczniejsze i zmniejszy się prawdopodobieństwo, że rozpadnie się podczas gotowania.

Jeśli wyjdzie co zbyt rzadki farsz, zagęścić go możesz odrobiną bułki tartej - nie zmieni znacząco smaku, za to uzyskasz zdecydowanie lepszą konsystencję, dzięki czemu nie tylko nakładanie będzie łatwiejsze, ale trakcie gotowania precyzyjniej „umości" się w cieście.

Z obiadowej uczty została ci pokaźna ilość pierogów? Schowaj je do lodówki, a na drugi dzień podsmaż na patelni z masłem i dowolnymi przyprawami lub zapiecz z serem w piekarniku.

Przepis na pierogi na słodko na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1