Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja.

Fot. 123RF/ Picsel

Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi.

Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Nie powinno być w nim grudek, pęknięć i nie może się lepić od nadmiaru wody.

Odpowiedni kształt wytnij specjalną foremką, albo szklanką o cienkim rancie. Przed lepieniem zwilż delikatnie brzegi ciasta wodą. Zlepiaj półksiężyce pierogów na zakładkę - zaginając ciasto jak plisowaną spódnicę.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości, dodaj do ciasta naturalne barwniki, np. kurkumę, szczyptę curry lub przecieru pomidorowego - pierogi nabiorą wyjątkowej barwy i niepowtarzalnego smaku.

Jaką czekoladę wybrać by cieszyć się dobrym zdrowiem? Kliknij!

Przed wrzuceniem pierogów do garnka, odczekaj aż woda porządnie się zagotuje, posól ją i dodaj porcję oliwy - dzięki temu zapobiegniesz sklejaniu się pierogów, a po wyjęciu ich z wody będą miękkie z zewnątrz i soczyste w środku.

Wyśmienitą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów będzie ich upieczenie usmażenie gorącym powietrzem, bez oleju. Jeśli uwielbiasz smażone rarytasy, a pierogi wyjątkowo często goszczą na stole w twojej jadalni, warto skorzystać z pomocy inteligentnych, wielofunkcyjnych urządzeń, dzięki którym zapieczesz lub usmażysz swoje ulubione dania. Przygotowane w ten sposób pierogi będą chrupiące, zarumienione, aromatyczne, a farsz nie straci swoich właściwości i smaku.

Jeśli nie zależy ci na czasie, wyrobione ciasto odstaw na kilkanaście minut w suche, ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie smaczniejsze i zmniejszy się prawdopodobieństwo, że rozpadnie się podczas gotowania.

Jeśli wyjdzie co zbyt rzadki farsz, zagęścić go możesz odrobiną bułki tartej - nie zmieni znacząco smaku, za to uzyskasz zdecydowanie lepszą konsystencję, dzięki czemu nie tylko nakładanie będzie łatwiejsze, ale trakcie gotowania precyzyjniej „umości" się w cieście.

Z obiadowej uczty została ci pokaźna ilość pierogów? Schowaj je do lodówki, a na drugi dzień podsmaż na patelni z masłem i dowolnymi przyprawami lub zapiecz z serem w piekarniku.

Przepis na pierogi na słodko na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 35

>60 min
1
30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 363

>60 min
7
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 91

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

3
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0