Fot. materiały prasowe
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czyli czas porządków, prezentów, a przede wszystkim przygotowania tradycyjnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego czasu. Poza pieczonym karpiem czy śledziem, warto podać gościom paszteciki z kaszanką, świąteczny bigos z grzybami oraz roladę serową. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Rolada serowa
Składniki:
- Szynka Biebrzówka Masarnia u Józefa JBB
- 50 dag sera żółtego
- 20 dag serka topionego gouda
- Żółta i czerwona papryka
- Szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz
Sposób przygotowania:
W misce rozetrzyj serek topiony widelcem. Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do serka. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do farszu i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Włóż 2 warstwy żółtego sera na zakładki. Ser zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 5 min. (tak aby ser się rozpuścił). Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wyłóż farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę. Roladę zawiń, zaczynając od strony z farszem. Owiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.

Świąteczny bigos z grzybami
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- Średnia główka kapusty słodkiej
- 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 kg kiełbasy sołtysówki Masarnia u Józefa JBB
- 400 g boczku z beczki JBB
- 10 g suszonych grzybów
- Garść suszonych śliwek
- Cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Przyprawa do bigosu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej wody, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak jak z kiszoną. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Kapustę gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min.
Paszteciki z kaszanką
Składniki:
- Kaszanka od JBB Bałdyga
- Cebula
- Ciasto francuskie
- Jajko
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę, następnie zeszklij na patelni. Dodaj kaszanki i całość przysmaż.
W ten sposób powstanie farsz. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Poczekaj aż wystygnie. Ciasto francuskie pokrój na 9 prostokątów, następnie nałóż farsz i zlep brzegi. Ciasto francuskie posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
Źródło: materiały prasowe