Spis treści:
Jajka stanowią świetną bazę do wielu potraw, co więcej ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Na dodatek są zdrowe, sycące oraz świetnie wpływają na kondycję organizmu, dlatego koniecznie powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Warto jednak wiedzieć, które połączenia najlepiej podbiją ich smak. W poniższym materiale podpowiemy ci, z czym najlepiej łączyć jajka.
Sprawdź także: Jak szybko zabarwić jajka? 9 naturalnych sposobów farbowania
Jajka – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze mają jajka? To prawdziwe bogactwo prozdrowotnych substancji, zawierają między innymi witaminę A, E, D, K, te z grupy B, a także minerały: selen, żelazo, cynk czy fosfor. Znajdziesz w nich również aminokwasy egzogenne, które są konieczne do prawidłowego wzrostu organizmu, uczestniczą w produkcji hormonów, wspierają układ nerwowy oraz wpływają na pracę mięśni. Jajka są także doskonałym źródłem białka, które nie tylko na długo syci, ale i wpływa pozytywnie na pracę mięśni.
Cennymi substancjami znajdującymi się w jajkach są również kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także pozytywnie wpływają na oczy. Jajka za sprawą witaminy D, świetnie wpływają na mocne kości i zęby. Natomiast zawarta w nich witamina A i E, świetnie wpływa na kondycję skóry. W żółtku jajek znajduje się cholina i lecytyna, które wpływają na układ nerwowy w tym pracę mózgu, a także ma właściwości przeciwnowotworowe.
Okazuje się także, że jedzenie jajek korzystnie działa na pracę serca. Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że jajka wpływają na podwyższenie poziomu "złego" cholesterolu. Okazuje się jednak, że w jajkach znajdują się substancje, które wspierają utrzymanie go na prawidłowym poziomie. Co więcej, jajka są również wskazane dla osób, które chcą schudnąć. Jajeczny posiłek nie tylko jest bardzo sycący, dzięki czemu unikniesz podjadania między posiłkami, ale i przyspieszy przemianę materii.
Z czym najlepiej łączyć jajka?
Jajka to produkt, z którego możemy przygotować mnóstwo przeróżnych, pysznych dań. Oczywiście najczęściej jemy je w wersji na twardo, na miękko oraz jako jajecznicę. Doskonale smakują wraz z pomidorami i warzywami w aromatycznej szakszuce. Świetnie komponują się również z awokado, warto podać je wówczas na podpieczonym pieczywie lub tostach. Ostatnio popularne stało się również zapiekanie jajek, np. w wydrążonej bułce, czy właśnie w połówce awokado.
Oczywiście możesz wyczarować z nich również przeróżne omlety, świetnie sprawdzą się te klasyczne z dodatkiem szynki i sera, jak i w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Omlet na słodko również będzie pysznym i pełnowartościowym posiłkiem, możesz zaserwować go z ulubionym dżemem lub dodać do niego starte jabłko i cynamon, tworząc śniadaniową szarlotkę.
Do jajek warto dodać również rybę, świetnie smakować będzie np. wraz z łososiem, tuńczykiem lub makrelą. Takie połączenie sprawdzi się na kanapkach w formie pasty jajecznej, zawinięte w tortillę lub jako sałatka. Jajka dobrze komponują się także z warzywami konserwowymi, np. kukurydzą lub groszkiem, dobrym przykładem będzie tu klasyczna sałatka jarzynowa. Oczywiście nie możemy zapomnieć o jednym z ulubionych jajecznych połączeń Polaków, czyli jajkach i majonezie, a także jajkach ze szczypiorkiem.
Jakie przyprawy pasują do jajek?
Do jajek warto dodać również przyprawy, nie tylko podrasują ich smak, ale i pozytywnie wpłyną na proces trawienia. Jeżeli lubisz ostre smaki, koniecznie wypróbuj jajka z dodatkiem chili, np. w formie pasty na kanapach. Ma ono właściwości rozgrzewające, przyśpieszające przemianę materii, wspierające trawienie, a także zadziała przeciwzapalnie.
Jeśli chcesz wzbogacić smak jajek, możesz posypać je również oregano, w szczególności, jeżeli przygotowujesz potrawy z kuchni śródziemnomorskiej. Oregano jest prawdziwym zbawieniem dla układu trawiennego, wspiera produkcję soków żołądkowych, pomaga zwalczyć niestrawność, ból brzucha, a także pomoże redukować wzdęcia.
Jajka świetnie komponują się z kurkumą, która nie tylko doda im pięknego żółtego koloru, ale i świetnie wesprze nasze zdrowie. Przyprawa ta przede wszystkim ceniona jest za swoje właściwości antyoksydacyjne, wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwnowotworowo, a także opóźnia procesy starzenia. Ma także właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu świetnie wspiera układ odpornościowy.
Do jajecznych dań świetnie smakują również świeże zioła, np. pietruszka, szczypiorek, koperek czy bazylia.
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »