Najlepsze przepisy na cukinię

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się upuścić dopiero co przygotowaną kanapkę. Niektórzy twierdzą, że wystarczy ją szybko podnieść, aby bez obaw o bakterie, móc ją zjeść. Ile w tym prawdy?

Fot. 123RF

Każdy z nas słyszał kiedyś o tak zwanej zasadzie pięciu sekund (w innych wariantach zasada trzech lub siedmiu sekund). W wielkim skrócie, mówi ona o tym, że upuszczone na podłogę produkty możemy bezpiecznie zjeść, jeśli tylko podniesiemy je odpowiednio szybko. Zgodnie z tym popularnym przekonaniem, kilka sekund to zdecydowanie za mało, by bakterie zdążyły się przedostać na jedzenie.

Niektórzy wzdrygają się na samą myśl o zjedzeniu czegoś, co upadło na podłogę, a słysząc wyjaśnienia, dlaczego zasada pięciu sekund miałaby działać, tylko stukają się w czoło. Jednak takie osoby są w zdecydowanej mniejszości - badania wykazały, że aż 87% ankietowanych nie miałoby oporów przed zjedzeniem czegoś, co upadło na podłogę. Niemniej, temat ten jest na tyle kontrowersyjny, że zainteresował on nawet naukowców. Wyniki przeprowadzonych przez nich badań są bardzo zaskakujące.

Zobacz też: Oszczędź sobie nerwów! Nie wkładaj masła do lodówki. Kliknij!

Oszczędź sobie nerwów! Nie wkładaj masła do lodówki

Kierowany przez profesora Anhtony'ego Hiltona, zespół badaczy z brytyjskiego Uniwersytetu w Aston, sprawdził szybkość przenoszenia się bakterii pomiędzy różnymi rodzajami podłóg i pokarmów. Pod lupę wzięto pałeczki okrężnicy i gronkowca złocistego, sprawdzając ile czasu zajmie im przedostanie się m.in. z dywanu, linoleum lub powierzchni ceramicznych na tosty, lepkie cukierki oraz herbatniki.

Jak wyglądały wyniki eksperymentów? Przede wszystkim, naukowcy wykazali bezpośrednią zależność pomiędzy ilością bakterii na pożywieniu, a czasem jaki miało ono kontakt z zanieczyszczoną powierzchnią. Im jest on dłuższy, tym więcej bakterii na danym produkcie. Jednak to nie wszystko! Badacze dowiedli także, że ilość drobnoustrojów na naszym pożywieniu jest powiązana również z rodzajem powierzchni, na jaką ono upadło. Bakterie najwolniej przenoszą się z dywanów, a najszybciej z powierzchni laminowanych. Co zrozumiałe, najbardziej narażone na bakterie okazały się być wilgotne pokarmy, takie jak np. cukierki.

Badania profesora Hiltona wywołały prawdziwą burzę w środowisku naukowym. W późniejszym czasie swoje badania w tym temacie opublikował zespół uczonych z Uniwersytetu Loyoli w Chicago. Ich zdaniem, bakterie natychmiastowo przenoszą się na pożywienie i nic nie może ich już stamtąd usunąć. Przyznają jednak, że ilość drobnoustrojów na pożywieniu jest powiązana z czasem, jaki jedzenie spędziło na zabrudzonej powierzchni. Ostrzegają jednak, że nawet krótkotrwały kontakt może spowodować zatrucia u osób wrażliwych lub mających problemy z odpornością.

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27407

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2384

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6194

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2147

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9123

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8704

>60 min
12