Najlepsze przepisy na ogórki

Zasada 5 sekund - czy można jeść z podłogi?

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się upuścić dopiero co przygotowaną kanapkę. Niektórzy twierdzą, że wystarczy ją szybko podnieść, aby bez obaw o bakterie, móc ją zjeść. Ile w tym prawdy?

Fot. 123RF

Każdy z nas słyszał kiedyś o tak zwanej zasadzie pięciu sekund (w innych wariantach zasada trzech lub siedmiu sekund). W wielkim skrócie, mówi ona o tym, że upuszczone na podłogę produkty możemy bezpiecznie zjeść, jeśli tylko podniesiemy je odpowiednio szybko. Zgodnie z tym popularnym przekonaniem, kilka sekund to zdecydowanie za mało, by bakterie zdążyły się przedostać na jedzenie.

Niektórzy wzdrygają się na samą myśl o zjedzeniu czegoś, co upadło na podłogę, a słysząc wyjaśnienia, dlaczego zasada pięciu sekund miałaby działać, tylko stukają się w czoło. Jednak takie osoby są w zdecydowanej mniejszości - badania wykazały, że aż 87% ankietowanych nie miałoby oporów przed zjedzeniem czegoś, co upadło na podłogę. Niemniej, temat ten jest na tyle kontrowersyjny, że zainteresował on nawet naukowców. Wyniki przeprowadzonych przez nich badań są bardzo zaskakujące.

Zobacz też: Oszczędź sobie nerwów! Nie wkładaj masła do lodówki. Kliknij!

Oszczędź sobie nerwów! Nie wkładaj masła do lodówki

Kierowany przez profesora Anhtony'ego Hiltona, zespół badaczy z brytyjskiego Uniwersytetu w Aston, sprawdził szybkość przenoszenia się bakterii pomiędzy różnymi rodzajami podłóg i pokarmów. Pod lupę wzięto pałeczki okrężnicy i gronkowca złocistego, sprawdzając ile czasu zajmie im przedostanie się m.in. z dywanu, linoleum lub powierzchni ceramicznych na tosty, lepkie cukierki oraz herbatniki.

Jak wyglądały wyniki eksperymentów? Przede wszystkim, naukowcy wykazali bezpośrednią zależność pomiędzy ilością bakterii na pożywieniu, a czasem jaki miało ono kontakt z zanieczyszczoną powierzchnią. Im jest on dłuższy, tym więcej bakterii na danym produkcie. Jednak to nie wszystko! Badacze dowiedli także, że ilość drobnoustrojów na naszym pożywieniu jest powiązana również z rodzajem powierzchni, na jaką ono upadło. Bakterie najwolniej przenoszą się z dywanów, a najszybciej z powierzchni laminowanych. Co zrozumiałe, najbardziej narażone na bakterie okazały się być wilgotne pokarmy, takie jak np. cukierki.

Badania profesora Hiltona wywołały prawdziwą burzę w środowisku naukowym. W późniejszym czasie swoje badania w tym temacie opublikował zespół uczonych z Uniwersytetu Loyoli w Chicago. Ich zdaniem, bakterie natychmiastowo przenoszą się na pożywienie i nic nie może ich już stamtąd usunąć. Przyznają jednak, że ilość drobnoustrojów na pożywieniu jest powiązana z czasem, jaki jedzenie spędziło na zabrudzonej powierzchni. Ostrzegają jednak, że nawet krótkotrwały kontakt może spowodować zatrucia u osób wrażliwych lub mających problemy z odpornością.

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 56

15 min
2
15 min
8
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 163

15 min
2
Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 128

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26