Gałka muszkatołowa, tak jak wiele orientalnych przypraw, ma wiele właściwości prozdrowotnych: korzystnie wpływa na trawienie, działa lepiej niż leki na impotencję i poprawia krążenie. Ale uwaga: może być niebezpieczna!

Fot. 123RF/Picsel

Gałka muszkatołowa to znana przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca, wiecznie zielonego drzewa. Roślina ta pochodzi z Wysp Banda należących do Archipelagu Malajskiego. Jakie właściwości ma ten aromatyczny proszek?

Ta przyprawa świetnie nadaje się do potraw mięsnych, ale też do pierników czy owoców morza. Idealnie komponuje się z dynią i sosem beszamelowym. Uwielbiamy ją w serowym fondue z sera gruyere.

Była od wieków wykorzystywana w tradycyjnej medycynie grecko-arabskiej Yunani jako lek na choroby serca, brak apetytu, choroby oskrzeli, niestrawność, impotencję, nieświeży oddech i reumatyzm. Nie jest też obca medycynie ajurwedyjskiej.

Sposób na młodość i lek na depresję

Gałka muszkatołowa zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń DNA i starzenia się komórek. Według badań, ta przyprawa może być dobrym źródłem antyoksydantów, korzystnie wpływających na zdrowie.

Według badań, ta przyprawa może działać podobnie jak inhibitory monoaminooksydazy (MAO), czyli leki przeciwdepresyjne. Ma od nich słabsze działanie, ale także niższą toksyczność. Trzeba jednak uważać na ilość tej przyprawy (szczegóły poniżej).

Afrodyzjak „na haju”

Gałka muszkatołowa stymuluje układ nerwowy i pobudza krążenie krwi. Właśnie dzięki temu może korzystnie wpływać na libido i miłosne doznania.

W badaniach przeprowadzonych na zdrowych myszach, samczykom podawano 50-procentowy wyciąg z gałki muszkatołowej i goździków. W porównaniu z dostępnym na rynku lekiem na impotencję, efekty działania przypraw były bardziej widoczne. Nie wykryto żadnych efektów toksycznych krótkoterminowego stosowania tych wyciągów.

Gałka muszkatołowa zawiera substancję o nazwie mirystycyna (składnik olejku eterycznego pozyskiwanego z tej rośliny). Jest to halucynogen, który przy nadmiernym spożyciu wywołuje zaburzenia percepcji, podobne jak w przypadku narkotyków. Spożywana w nadmiarze może nawet doprowadzić do depresji psychotycznej (w uproszczeniu chodzi o depresję, której towarzyszą urojenia i halucynacje). Na szczęście, ilość zawarta w olejku eterycznym gałki muszkatołowej jest na tyle mała, że nie wykazuje działania toksycznego.

Na ilość spożywanej gałki muszkatołowej trzeba uważać także z innego powodu. W olejku eterycznym znajduje się substancja cancerogenna - safrol. Niezbędne są dalsze badania, lecz w dawkach stosowanych w kuchni przyprawa ta nie jest szkodliwa.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kieszonki naleśnikowe

Aromatyczne warzywa, połączone z mięsem , otulone ciastem naleśnikowym , to d...

Odsłon: 567

30 min
2
Ciasta Sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...

Odsłon: 133

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana na grilla

Bardzo smaczna i prosta sałatka, doskonała do grillowanych mięs. Przygotowani...

Odsłon: 438

15 min
4
Desery Deser a'la tiramisu

Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...

Odsłon: 629

15 min
10
>60 min
18