Składniki:
- 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g cebuli
- 50g musztardy sarepskiej
- 200g ogórków kiszonych
- 10 g mąki do oprószenia zrazów
- 60 g tłuszczu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyzki majeranku
- 5 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem.
2. Posmarować musztardą, posypać majerankiem solą i czarnym pieprzem
3. Boczek wędzony i ogórek kiszony pokroić w bardzo cienkie plastry.
4. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.
5. Na każdy płat mięsa położyć plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.
6. Całość zwinąć, zrazy, spiąć wykałaczkami, oprószyć i mąką, zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, poczym przełożyć do rondla, podlać 1 litrem wody dodać przyprawy i kostki mięsne całość duś około 30 minut pod przykryciem.
Danie dla czterech osób
Danie dość trudne w przygotowaniu
Czas przygotowania 45 min
Kuchnia polska
