Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Zawijane Zrazy Wołowe

Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole.

Składniki:

- 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g cebuli
- 50g musztardy sarepskiej
- 200g ogórków kiszonych
- 10 g mąki do oprószenia zrazów
- 60 g tłuszczu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyzki majeranku
- 5 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne


Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem.

2. Posmarować musztardą, posypać majerankiem solą i czarnym pieprzem

3. Boczek wędzony i ogórek kiszony pokroić w bardzo cienkie plastry.

4. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.

5. Na każdy płat mięsa położyć plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

6. Całość zwinąć, zrazy, spiąć wykałaczkami, oprószyć i mąką, zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, poczym przełożyć do rondla, podlać 1 litrem wody dodać przyprawy i kostki mięsne całość duś około 30 minut pod przykryciem.


Danie dla czterech osób
Danie dość trudne w przygotowaniu
Czas przygotowania 45 min
Kuchnia polska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pizza z pieczarkami.

Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...

Odsłon: 45

>60 min
1
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Karp, łosoś i makrela, tuńczyk, morszczuk i szproty – tak wiele ryb można znaleźć w sklepach i tak wiele sposobów istnieje na to, by je przyrządzić...

0
Informacje Napoje bezalkoholowe domowej roboty na grilla. Pyszne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu

Lato to sezon sprzyjający wypoczynkowi na świeżym powietrzu i grillowaniu w gronie znajomych. Przygotowując ucztę na działce lub w ogrodzie, należy...

0
Informacje Takiej brioszki jeszcze nie jedliście

Kto nie kocha wypieków? Chyba nie ma osoby, która jest w stanie oprzeć się maślanemu rogalikowi czy też świeżym bułeczkom. Są jednak bardzo popular...

0