Spis treści:
- Jak ugotować ziemniaki, żeby nie straciły wartości?
- Jak gotować ziemniaki? W zimnej czy gorącej wodzie?
- Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Z wody, a może pieczone?
Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki? Warto jadać je regularnie
Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Najpopularniejszy dodatek do dań jest skarbnicą witamin i minerałów, a w 100 g tego niskokalorycznego produktu znajdziemy jedynie 77 kcal i około 0.1 proc. tłuszczu.
Oto, jakie wartości odżywcze mają ziemniaki:
- zawartością witaminy C przebijają nawet jabłka i dynie
- zawierają błonnik, a także witaminy, A, K, E, PP, B1, B5 czy B6
- dostarczają dużych ilości potasu
- są także źródłem fosforu, żelaza, manganu, magnezu czy wapnia
Z uwagi na powyższe właściwości ziemniaków, są one uznawane za lekkostrawny produkt o wielu zaletach.
Ziemniaki zawierają potas, który przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi i magnez, wzmacniający kości i zęby. Błonnik ułatwia zaś trawienie i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Popularna bulwa wykazuje również silnie działanie zasadotwórcze i dlatego często podaje się ją z kwasotwórczym mięsem tak, aby równoważyła jego wpływ na organizm.
Jak gotować ziemniaki? W zimnej czy gorącej wodzie?
Niektórzy uważają gotowanie ziemniaków za banalną czynność, a jednocześnie regularnie popełniają błąd, który pozbawia ich cennych właściwości. Polacy od dawna spierają się, jak gotować ziemniaki – w zimnej czy gorącej wodzie.
Prawidłowa odpowiedź jest jedna – zawsze w delikatnie osolonym wrzątku. Wysoka temperatura wody zatrzymuje bowiem proces uwalniania się skrobi i nie doprowadza do wypłukiwania witamin. Dodatek soli wyrównuje zaś ciśnienie osmotyczne soku komórkowego warzyw i wody, co również zmniejsza ryzyko utraty składników odżywczych.
Profesjonalni kucharze zalecają ponadto, aby kartofle zawsze gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, ponieważ wtedy ugotują się one równomiernie.
Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Z wody, a może pieczone?
Za najzdrowsze uznaje się ziemniaki gotowane w skórce bez dodatków. Wedle uznania można jednak również sięgać po pieczone albo tłuczone z dodatkiem masła, śmietany czy skwarek.
Trzeba jednak pamiętać, że każdy dodatkowy element zwiększa kaloryczność ziemniaków. Podobnie jak przygotowywanie poprzez smażenie w głębokim tłuszczu.
Zobacz także:
Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »
Jak uratować twardą wątróbkę? Tylko te sposoby działają »
Takiego smalcu nie jedliście. Wymieniamy składniki i jest przepysznie »