Ziemniaki gotować w gorącej czy w zimnej wodzie? Takie są najzdrowsze

Gotowanie ziemniaków może wydawać się dziecinnie proste, jednak wcale takie nie jest. Polacy regularnie pozbawiają ich cennych właściwości, poprzez nieprawidłowe przygotowanie do spożycia. Jeden drobny błąd może doszczętnie zniszczyć wartości odżywcze ziemniaków. Oto wskazówka, na co trzeba uważać.

W jakiej wodzie gotować ziemniaki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki? Warto jadać je regularnie

Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Najpopularniejszy dodatek do dań jest skarbnicą witamin i minerałów, a w 100 g tego niskokalorycznego produktu znajdziemy jedynie 77 kcal i około 0.1 proc. tłuszczu.

Oto, jakie wartości odżywcze mają ziemniaki:

  • zawartością witaminy C przebijają nawet jabłka i dynie
  • zawierają błonnik, a także witaminy, A, K, E, PP, B1, B5 czy B6
  • dostarczają dużych ilości potasu
  • są także źródłem fosforu, żelaza, manganu, magnezu czy wapnia

Z uwagi na powyższe właściwości ziemniaków, są one uznawane za lekkostrawny produkt o wielu zaletach.

Ziemniaki zawierają potas, który przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi i magnez, wzmacniający kości i zęby. Błonnik ułatwia zaś trawienie i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Popularna bulwa wykazuje również silnie działanie zasadotwórcze i dlatego często podaje się ją z kwasotwórczym mięsem tak, aby równoważyła jego wpływ na organizm.

Jak gotować ziemniaki? W zimnej czy gorącej wodzie?

Niektórzy uważają gotowanie ziemniaków za banalną czynność, a jednocześnie regularnie popełniają błąd, który pozbawia ich cennych właściwości. Polacy od dawna spierają się, jak gotować ziemniaki – w zimnej czy gorącej wodzie.

Prawidłowa odpowiedź jest jedna – zawsze w delikatnie osolonym wrzątku. Wysoka temperatura wody zatrzymuje bowiem proces uwalniania się skrobi i nie doprowadza do wypłukiwania witamin. Dodatek soli wyrównuje zaś ciśnienie osmotyczne soku komórkowego warzyw i wody, co również zmniejsza ryzyko utraty składników odżywczych.

Profesjonalni kucharze zalecają ponadto, aby kartofle zawsze gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, ponieważ wtedy ugotują się one równomiernie.

Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Z wody, a może pieczone?

Za najzdrowsze uznaje się ziemniaki gotowane w skórce bez dodatków. Wedle uznania można jednak również sięgać po pieczone albo tłuczone z dodatkiem masła, śmietany czy skwarek.

Trzeba jednak pamiętać, że każdy dodatkowy element zwiększa kaloryczność ziemniaków. Podobnie jak przygotowywanie poprzez smażenie w głębokim tłuszczu.  

Zobacz także:

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Jak uratować twardą wątróbkę? Tylko te sposoby działają »

Takiego smalcu nie jedliście. Wymieniamy składniki i jest przepysznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 29

15 min
2
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1