Znamy szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata. 70-latek kolejny rok z rzędu utrzymał pozycję lidera

Guy Savoy to wybitny kucharz pochodzący z Francji. Już po raz siódmy został wyróżniony tytułem szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata w rankingu "La Liste". Nagrodę otrzymał lokal mieszczący się przy Quai de Conti w Paryżu. Co ciekawe, wygrana Savoya nie była wyborem oczywistym, jeden element mógł zaważyć na jego zwycięstwie.

Guy Savoy, szefem kuchni Najlepszej Restauracji na Świecie | Fot.123RF/Picsel/ Fot. CASTEL/MPP/SIPA/SIPA/East News

Zawód kucharza już dawno przestał się nam kojarzyć jedynie z przyziemnym podawaniem jedzenia. Obecnie przyrządzanie dań to prawdziwa kulinarna sztuka, wymagająca precyzji, niesamowitych zdolności łączenia smaków oraz zmysłu estetycznego, który pozwala tworzyć na talerzu małe działa. Nie brakuje konkursów oraz rankingów, które prezentują prawdziwe perełki branży gastronomicznej. Jednym z nich ranking na szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata organizowany "La Liste". Tytułem tym wyróżniony został Guy Savoy, wybitny kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Dań serwowanych przez 70-latka można spróbować w jednym z najlepszych lokali w stolicy Francji. 

Ranking Najlepszych Restauracji Świata

Plebiscyt przeprowadzany jest przez "La Liste" poddaje ocenie najlepsze lokale aż w 200 krajach. Na ostateczny werdykt wpływ mają opinie zawarte w najlepszych przewodnikach gastronomicznych, recenzje zamieszane w międzynarodowej prasie oraz zdanie internautów.

Zwycięstwo Savoya stało jednak pod znakiem zapytania. Dla znawców kulinarnego świata wybór ten może wydawać się nieco kontrowersyjny.  Bowiem niedawno stracił on jedną z trzech gwiazdek w przewodniku Michelin, która dla szefów kuchni jest najwyższym wyróżnieniem. Na szczęście nie miało to wpływu na ostateczny werdykt. Sam laureat nie krył radości i wzruszenia z ponownej wygranej. 

"To wspaniale. Miałem kapitał współczucia. Teraz wiem, że mam kapitał miłości" – skomentował swoją wygraną Savoy.

Źródło: Katarzyna Stańko (PAP), Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326