Ewa_Gotuje

Znamy szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata. 70-latek kolejny rok z rzędu utrzymał pozycję lidera

Guy Savoy to wybitny kucharz pochodzący z Francji. Już po raz siódmy został wyróżniony tytułem szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata w rankingu "La Liste". Nagrodę otrzymał lokal mieszczący się przy Quai de Conti w Paryżu. Co ciekawe, wygrana Savoya nie była wyborem oczywistym, jeden element mógł zaważyć na jego zwycięstwie.

Guy Savoy, szefem kuchni Najlepszej Restauracji na Świecie | Fot.123RF/Picsel/ Fot. CASTEL/MPP/SIPA/SIPA/East News

Zawód kucharza już dawno przestał się nam kojarzyć jedynie z przyziemnym podawaniem jedzenia. Obecnie przyrządzanie dań to prawdziwa kulinarna sztuka, wymagająca precyzji, niesamowitych zdolności łączenia smaków oraz zmysłu estetycznego, który pozwala tworzyć na talerzu małe działa. Nie brakuje konkursów oraz rankingów, które prezentują prawdziwe perełki branży gastronomicznej. Jednym z nich ranking na szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata organizowany "La Liste". Tytułem tym wyróżniony został Guy Savoy, wybitny kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Dań serwowanych przez 70-latka można spróbować w jednym z najlepszych lokali w stolicy Francji. 

Ranking Najlepszych Restauracji Świata

Plebiscyt przeprowadzany jest przez "La Liste" poddaje ocenie najlepsze lokale aż w 200 krajach. Na ostateczny werdykt wpływ mają opinie zawarte w najlepszych przewodnikach gastronomicznych, recenzje zamieszane w międzynarodowej prasie oraz zdanie internautów.

Zwycięstwo Savoya stało jednak pod znakiem zapytania. Dla znawców kulinarnego świata wybór ten może wydawać się nieco kontrowersyjny.  Bowiem niedawno stracił on jedną z trzech gwiazdek w przewodniku Michelin, która dla szefów kuchni jest najwyższym wyróżnieniem. Na szczęście nie miało to wpływu na ostateczny werdykt. Sam laureat nie krył radości i wzruszenia z ponownej wygranej. 

"To wspaniale. Miałem kapitał współczucia. Teraz wiem, że mam kapitał miłości" – skomentował swoją wygraną Savoy.

Źródło: Katarzyna Stańko (PAP), Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 214

30 min
5
15 min
6
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 113

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3