Zawód kucharza już dawno przestał się nam kojarzyć jedynie z przyziemnym podawaniem jedzenia. Obecnie przyrządzanie dań to prawdziwa kulinarna sztuka, wymagająca precyzji, niesamowitych zdolności łączenia smaków oraz zmysłu estetycznego, który pozwala tworzyć na talerzu małe działa. Nie brakuje konkursów oraz rankingów, które prezentują prawdziwe perełki branży gastronomicznej. Jednym z nich ranking na szefa kuchni w Najlepszej Restauracji Świata organizowany "La Liste". Tytułem tym wyróżniony został Guy Savoy, wybitny kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Dań serwowanych przez 70-latka można spróbować w jednym z najlepszych lokali w stolicy Francji.

Ranking Najlepszych Restauracji Świata
Plebiscyt przeprowadzany jest przez "La Liste" poddaje ocenie najlepsze lokale aż w 200 krajach. Na ostateczny werdykt wpływ mają opinie zawarte w najlepszych przewodnikach gastronomicznych, recenzje zamieszane w międzynarodowej prasie oraz zdanie internautów.
Zwycięstwo Savoya stało jednak pod znakiem zapytania. Dla znawców kulinarnego świata wybór ten może wydawać się nieco kontrowersyjny. Bowiem niedawno stracił on jedną z trzech gwiazdek w przewodniku Michelin, która dla szefów kuchni jest najwyższym wyróżnieniem. Na szczęście nie miało to wpływu na ostateczny werdykt. Sam laureat nie krył radości i wzruszenia z ponownej wygranej.
"To wspaniale. Miałem kapitał współczucia. Teraz wiem, że mam kapitał miłości" – skomentował swoją wygraną Savoy.
Źródło: Katarzyna Stańko (PAP), Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »