Zupa chrzanowa z serem kremowym! Wielkanocny akcent

Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie.

Fot. materiały prasowe

Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!
Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Przygotujesz ją szybko - po trzech kwadransach kuchnię wypełni zniewalający aromat chrzanu, świeżego tymianku i serowych nut! Wystarczy dodać serka kremowego, by zupa chrzanowa nabrała jedwabistej gładkości i kremowej delikatności, która wspaniale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu.

Efektowna prezentacja na stole i wielkanocne, chrzanowo-serowe nuty... zainspiruj się mocą naturalnych składników i w te Święta przyrządź zupę chrzanową, która wspaniale łączy kulinarne tradycje z nowoczesnością!

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 10 cm świeżego korzenia chrzanu
  • 2 białe cebule
  • 800 g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 bloczek serka kremowego Śmietankowego Hochland
  • Świeży tymianek
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • Kilka kromek żytniego chleba
  • Oliwa truflowa do polania
  • Opcjonalnie kiełki do podania
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól

Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.
Smacznego!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej

Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...

Odsłon: 17

15 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Słodkie kuleczki amarantusowe

Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...

Odsłon: 17

15 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe

Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...

Odsłon: 24

15 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Kokosowo-jagodowa tarta panna cotta z owocami (bez pieczenia)

Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...

Odsłon: 26

>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ekspresy do kawy do 2000, 3000 i 4000 zł

Własny ekspres pozwala na samodzielne przygotowanie kawy, której nie powstydziłaby się najlepsza nawet włoska kawiarnia. W ekspresie automatycznym...

0
Informacje Sposób na upały, który naprawdę działa! Tak robią w Maroko i Egipcie.

Sezon letni robi się coraz gorętszy. Nad Polskę nadciąga fala upałów, które mogą zaszkodzić zdrowiu, doprowadzając do odwodnienia, omdlenia lub naw...

0
Informacje Jak zrobić ciasto piwne? Poznaj najważniejsze zasady!

Ciasto piwne to chrupiący składnik wielu potraw – jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je wykorzystać na rozmaite sposoby. Co przyrządzić w...

0
Informacje 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?

Kiedy za oknem panują wysokie temperatury, bardzo szybko można się odwodnić, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Oczywiście podstawą będzie zwyk...

0