Ewa_Gotuje

Zupa chrzanowa z serem kremowym! Wielkanocny akcent

Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie.

Fot. materiały prasowe

Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!
Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Przygotujesz ją szybko - po trzech kwadransach kuchnię wypełni zniewalający aromat chrzanu, świeżego tymianku i serowych nut! Wystarczy dodać serka kremowego, by zupa chrzanowa nabrała jedwabistej gładkości i kremowej delikatności, która wspaniale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu.

Efektowna prezentacja na stole i wielkanocne, chrzanowo-serowe nuty... zainspiruj się mocą naturalnych składników i w te Święta przyrządź zupę chrzanową, która wspaniale łączy kulinarne tradycje z nowoczesnością!

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 10 cm świeżego korzenia chrzanu
  • 2 białe cebule
  • 800 g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 bloczek serka kremowego Śmietankowego Hochland
  • Świeży tymianek
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • Kilka kromek żytniego chleba
  • Oliwa truflowa do polania
  • Opcjonalnie kiełki do podania
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól

Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.
Smacznego!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Niedzielny sernik

Przepis na ten sernik jest bardzo prosty, szybki. Nawet początkująca gospodyn...

Odsłon: 4200

30 min
46
Sałatki Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo często jest problem z sałatką do dania głównego. I wtedy wkracza do dz...

Odsłon: 2003

30 min
6
30 min
3
Śniadania Smalec z białej fasoli

Pyszny smalec z białej fasoli Lubicie takie smarowidła bo ja bardzo

Odsłon: 211

15 min
11
Pieczywo Płaski chleb Turecki

Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smac...

Odsłon: 1013

30 min
16

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6