Najlepsze przepisy na ogórki

Zupa chrzanowa z serem kremowym! Wielkanocny akcent

Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie.

Fot. materiały prasowe

Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!
Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Przygotujesz ją szybko - po trzech kwadransach kuchnię wypełni zniewalający aromat chrzanu, świeżego tymianku i serowych nut! Wystarczy dodać serka kremowego, by zupa chrzanowa nabrała jedwabistej gładkości i kremowej delikatności, która wspaniale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu.

Efektowna prezentacja na stole i wielkanocne, chrzanowo-serowe nuty... zainspiruj się mocą naturalnych składników i w te Święta przyrządź zupę chrzanową, która wspaniale łączy kulinarne tradycje z nowoczesnością!

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 10 cm świeżego korzenia chrzanu
  • 2 białe cebule
  • 800 g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 bloczek serka kremowego Śmietankowego Hochland
  • Świeży tymianek
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • Kilka kromek żytniego chleba
  • Oliwa truflowa do polania
  • Opcjonalnie kiełki do podania
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól

Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.
Smacznego!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
>60 min
9
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 137

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 313

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 107

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4