Spis treści:
Fasola to popularna roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej, a w Polsce jest rośliną uprawną. Charakteryzuje się licznymi gatunkami - wyróżnić można m.in. te pnące lub karłowate albo jadalne czy ozdobne. Choć w kuchni najczęściej stosuje się wysokobiałkowe nasiona, to niejedyna część, po którą warto sięgać. W suchych łuskach, czyli owocni rośliny, kryją się bogate wartości odżywcze. Poznaj ich właściwości i dowiedz się, jak zrobić napar z fasoli na wysoki cukier. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a może wpłynąć korzystnie na zdrowie.
Czy fasola obniża poziom cukru?
Okazuje się, że nie tylko nasiona popularnej rośliny można wykorzystać w kuchni. Zastosowanie suszonej owocni fasoli do codziennej diety może przynieść pozytywne rezultaty. W suchych łuskach kryją się antyoksydanty, aminokwasy, potas, chrom i witaminy C oraz E.
Wykazują one działanie moczopędne, dlatego oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Co więcej, dobrze współgrają z innymi ziołami, które zwiększają wydzielanie moczu, np. pokrzywą czy mniszkiem lekarskim. Regularnie stosowane mogą m.in. zredukować opuchliznę i pomóc w stanach zapalnych dróg moczowych.
Czy fasola obniża poziom cukru? Okazuje się, że napar z owocni tej rośliny wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Picie napoju obniża zbyt wysoki poziom glukozy we krwi oraz wypłukuje szkodliwe produkty przemiany materii. Napar może być więc wykorzystywany przy wysokim cukrze (szczególnie w początkowych fazach cukrzycy) oraz jako kuracja detoksykacyjna organizmu (przy chorobach autoimmunologicznych, np. reumatyzmie czy trądziku).
Napar z fasoli na wysoki cukier - przepis i zastosowanie
Przepis na napar z fasoli na wysoki cukier wymaga zakupienia tylko jednego składnika, czyli rozdrobnionej owocni fasoli. Aby przygotować prozdrowotny napój, należy do miski wsypać dwie łyżki łupin i zalać je 250 mililitrami chłodnej, ale przegotowanej wcześniej wody. Następnie trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstawić napar na kilka godzin. Po upływie tego czasu płyn należy zagotować i ponownie odłożyć, tym razem pod przykryciem i na 30 minut. Potem wystarczy go odcedzić - wówczas jest gotowy do spożycia.
Jak pić napar z fasoli na wysoki cukier? Dla najlepszego efektu warto po niego sięgać zarówno rano, jak i wieczorem. Można pić wtedy po szklance płynu. To jednak wciąż niejedyne zastosowanie naparu - będzie też świetnym środkiem nawilżającym do twarzy. Odżywi i odpręży skórę. Warto stosować okłady nasączone płynem dwa razy w tygodniu, trzymając je na twarzy min. 30 minut. Uważaj, żeby specyfik nie był zbyt ciepły - dobrze go schłódź przed namoczeniem gazy czy wacików.
Źródło: Smaker.pl, aromatika.com.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »
Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »
Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »