Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje):
⁃ 1 pęczek szparagów zielonych
⁃ 3-4 średnie ziemniaki
⁃ 1 mała pietruszka
⁃ mały kawałek korzenia selera
⁃ 5 cm białej części pora
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
⁃ 750 ml wody Mama i ja
⁃ 1 łyżka masła
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ sól, pieprz
⁃ pistacje, płatki migdałów
⁃ śmietana (opcjonalnie)
⁃ ulubione zioła

Wykonanie:
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3-4 minuty.
3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1-2 minuty.
4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Gotowany sernik Babuni

Gotowany sernik Babuni to klasyczny deser, który przywodzi na myśl smaki z dz...

Odsłon: 132

30 min
1
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza. Jak wykonać jej przysmaki w domu?

Portugalia kojarzona jest z pięknymi plażami, urokliwymi miastami oraz piłką nożną. Jednak mało kto pamięta, że posiada ona również swoją wyjątkową...

0
Informacje Ani zwykły jogurt, ani skyr czy serek. Dodaj do owsianki, wreszcie przestaniesz podjadać

Owsianka to śniadaniowy strzał w dziesiątkę - nie tylko doskonale smakuje, ale także daje długotrwałe uczucie sytości i dostarcza wielu mikroelemen...

5
Informacje Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularno...

6
Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

8