Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje):
⁃ 1 pęczek szparagów zielonych
⁃ 3-4 średnie ziemniaki
⁃ 1 mała pietruszka
⁃ mały kawałek korzenia selera
⁃ 5 cm białej części pora
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
⁃ 750 ml wody Mama i ja
⁃ 1 łyżka masła
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ sól, pieprz
⁃ pistacje, płatki migdałów
⁃ śmietana (opcjonalnie)
⁃ ulubione zioła

Wykonanie:
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3-4 minuty.
3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1-2 minuty.
4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki pszenne, zwykłe.

Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...

Odsłon: 134

>60 min
2
Dodatki Pieczone nadzionko

Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...

Odsłon: 251

15 min
11
60 min
5
Dodatki Salceson z golonki.

Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...

Odsłon: 239

>60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie

Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...

Odsłon: 206

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ekspresy do kawy do 2000, 3000 i 4000 zł

Własny ekspres pozwala na samodzielne przygotowanie kawy, której nie powstydziłaby się najlepsza nawet włoska kawiarnia. W ekspresie automatycznym...

0
Informacje Sposób na upały, który naprawdę działa! Tak robią w Maroko i Egipcie.

Sezon letni robi się coraz gorętszy. Nad Polskę nadciąga fala upałów, które mogą zaszkodzić zdrowiu, doprowadzając do odwodnienia, omdlenia lub naw...

0
Informacje Jak zrobić ciasto piwne? Poznaj najważniejsze zasady!

Ciasto piwne to chrupiący składnik wielu potraw – jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je wykorzystać na rozmaite sposoby. Co przyrządzić w...

0
Informacje 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?

Kiedy za oknem panują wysokie temperatury, bardzo szybko można się odwodnić, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Oczywiście podstawą będzie zwyk...

1