Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje):
⁃ 1 pęczek szparagów zielonych
⁃ 3-4 średnie ziemniaki
⁃ 1 mała pietruszka
⁃ mały kawałek korzenia selera
⁃ 5 cm białej części pora
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
⁃ 750 ml wody Mama i ja
⁃ 1 łyżka masła
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ sól, pieprz
⁃ pistacje, płatki migdałów
⁃ śmietana (opcjonalnie)
⁃ ulubione zioła

Wykonanie:
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3-4 minuty.
3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1-2 minuty.
4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Orzeszki dwusmakowe

Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...

Odsłon: 561

60 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałata z fetą

Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...

Odsłon: 113

15 min
6
60 min
10
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Faszerowane karczochy z grilla

Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.

Odsłon: 49

15 min
7
30 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Pieczywo Bułeczki pszenne posypane sezamem.

Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...

Odsłon: 50

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jakie jedzenie zabrać w podróż. Pakujemy jedzenie na drogę

Jakie jedzenie zabrać w podróż, by wytrzymało całą drogę oraz nie wylądowało w śmietniku? Pakowanie się na wycieczkę jest często problematyczne. Ni...

0
Informacje Szaszłyki z grilla na 7 sposobów. Wychodzą kruche i soczyste

Sezon grillowy otwieramy oficjalnie po majówce. To właśnie wtedy, spragnieni słońca i pysznego jedzenia, tłumnie ruszamy na działki, by przygotowyw...

0
Informacje Proste desery na Dzień Matki. Gotowe w 15 minut!

Pyszny deser to świetny prezent na Dzień Mamy. Jeśli nie masz dużego budżetu, pomysłu na upominek lub po prostu wiesz, że taka słodycz ucieszy twoj...

2
Informacje Proste ciasta bez pieczenia na Dzień Mamy. Zrobisz je błyskawicznie!

Nie masz pomysłu na prezent na Dzień Mamy? Przygotuj proste ciasto bez pieczenia! To lekki i pyszny deser, którym zrobisz niespodziankę mamie. Poda...

3