Zupa wiśniowa z polentą

Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje) :

· 1 kg wiśni

· 1 litr wody Mama i ja

· 250 ml śmietany do zupy

· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki soli

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

· 1,5 szklanki wody Mama i Ja

· szczypta soli

Wykonanie :

1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.

2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.

3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.

5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.

6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).

7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.

8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.

9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...

Odsłon: 445

15 min
2
15 min
6
30 min
0
Zupy Zupa krewetkowa

Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...

Odsłon: 24

60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0