Fot. materiały prasowe
Składniki (4 porcje) :
· 1 kg wiśni
· 1 litr wody Mama i ja
· 250 ml śmietany do zupy
· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 łyżeczki soli
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo na polentę
· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1,5 szklanki wody Mama i Ja
· szczypta soli
Wykonanie :
1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.
2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.
3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.
5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.
6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).
7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.
8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.
9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.
Źródło: materiały prasowe