Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje) :

· 1 kg wiśni

· 1 litr wody Mama i ja

· 250 ml śmietany do zupy

· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki soli

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

· 1,5 szklanki wody Mama i Ja

· szczypta soli

Wykonanie :

1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.

2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.

3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.

5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.

6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).

7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.

8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.

9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...

Odsłon: 34862

>60 min
26
Przekąski Tortilla z chili

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...

Odsłon: 750

30 min
5
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6105

60 min
17
Dania główne Pieczarkowce

Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...

Odsłon: 15094

30 min
18
Dania główne Naleśniki

Podstawowy i bardzo prosty przepis ;)

Odsłon: 17133

15 min
55