Ewa_Gotuje

Żurek wielkanocny za 78 zł, a litr sosu tatarskiego za 185 zł. Droga Wielkanoc u Magdy Gessler

Magda Gessler prowadzi najstarszą warszawską restaurację „U Fukiera”. W ofercie znajdują się m.in. produkty sprzedawane tylko w czasie świąt. W tym roku również nie zabrakło wielkanocnych pyszności, które klienci mogą kupić i zjeść w domu. Problemem może okazać się tylko ich naprawdę wysoka cena.

Magda Gessler, Wielkanoc 2010 r. | Fot. TOMASZ KANIEWSKI/EAST NEWS

Spis treści:

Oferta wielkanocna Magdy Gessler

Magda Gessler to znana restauratorka i prowadząca popularnego programu o metamorfozach podupadających lokali gastronomicznych. „U Fukiera” jest wizytówką gwiazdy, w której realizuje swoje kulinarne pomysły. 

Jak co roku, na stronie internetowej delikatesów Magdy Gessler, pojawiła się specjalna oferta potraw wielkanocnych. Można je zamówić, a potem odebrać w lokalu restauratorki. Wśród świątecznych smakołyków znalazły się: tradycyjny barszcz biały na zakwasie, żur na prawdziwkach, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami, a także cały wachlarz przekąsek.

Ceny wielkanocnego menu Magdy Gessler

Wszyscy, którzy planują podać wielkanocne menu Magdy Gessler na swoim świątecznym stole, muszą jednak przygotować sporą sumę pieniędzy. Tegoroczne ceny są wyjątkowo wysokie, więc nie każdego będzie stać na pyszności od restauratorki. 

Ceny klasycznych wielkanocnych potraw kształtują się następująco (przykładowo):

Przekąski i dodatki:

  • pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem (200 g) - 35 zł,
  • domowy majonez (200 g) - 25 zł,
  • chrzan tarty (235 ml) - 22 zł,
  • ćwikła z chrzanem (235 ml) - 19,50 zł,
  • jajka faszerowane z pieczarkami i koprem (5 połówek) - 38 zł,
  • tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (200 g) - 33 zł,
  • sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi (300 g) - 43 zł.

Zupy:

  • barszcz biały na zakwasie (900 ml) - 69 zł,
  • żur na prawdziwkach (900 ml) - 78 zł.

Dania główne:

  • schab pieczony ze śliwką (pół kilograma) - 78 zł,
  • gulasz cielęcy z leśnymi grzybami (900 ml) - 89 zł,
  • Kurczak pieczony po polsku nadziewany wątróbką i chałką - 135 zł.

Desery:

  • pascha wielkanocna ucierana z bakaliami (200 g) - 37 zł,
  • mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami (min. 350 g) - 63 zł,
  • baba drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) - 88 zł.



Źródło: Smaker.pl, delikatesy.ufukiera.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0