Żurek wielkanocny za 78 zł, a litr sosu tatarskiego za 185 zł. Droga Wielkanoc u Magdy Gessler

Magda Gessler prowadzi najstarszą warszawską restaurację „U Fukiera”. W ofercie znajdują się m.in. produkty sprzedawane tylko w czasie świąt. W tym roku również nie zabrakło wielkanocnych pyszności, które klienci mogą kupić i zjeść w domu. Problemem może okazać się tylko ich naprawdę wysoka cena.

Magda Gessler, Wielkanoc 2010 r. | Fot. TOMASZ KANIEWSKI/EAST NEWS

Spis treści:

Oferta wielkanocna Magdy Gessler

Magda Gessler to znana restauratorka i prowadząca popularnego programu o metamorfozach podupadających lokali gastronomicznych. „U Fukiera” jest wizytówką gwiazdy, w której realizuje swoje kulinarne pomysły. 

Jak co roku, na stronie internetowej delikatesów Magdy Gessler, pojawiła się specjalna oferta potraw wielkanocnych. Można je zamówić, a potem odebrać w lokalu restauratorki. Wśród świątecznych smakołyków znalazły się: tradycyjny barszcz biały na zakwasie, żur na prawdziwkach, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami, a także cały wachlarz przekąsek.

Ceny wielkanocnego menu Magdy Gessler

Wszyscy, którzy planują podać wielkanocne menu Magdy Gessler na swoim świątecznym stole, muszą jednak przygotować sporą sumę pieniędzy. Tegoroczne ceny są wyjątkowo wysokie, więc nie każdego będzie stać na pyszności od restauratorki. 

Ceny klasycznych wielkanocnych potraw kształtują się następująco (przykładowo):

Przekąski i dodatki:

  • pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem (200 g) - 35 zł,
  • domowy majonez (200 g) - 25 zł,
  • chrzan tarty (235 ml) - 22 zł,
  • ćwikła z chrzanem (235 ml) - 19,50 zł,
  • jajka faszerowane z pieczarkami i koprem (5 połówek) - 38 zł,
  • tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (200 g) - 33 zł,
  • sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi (300 g) - 43 zł.

Zupy:

  • barszcz biały na zakwasie (900 ml) - 69 zł,
  • żur na prawdziwkach (900 ml) - 78 zł.

Dania główne:

  • schab pieczony ze śliwką (pół kilograma) - 78 zł,
  • gulasz cielęcy z leśnymi grzybami (900 ml) - 89 zł,
  • Kurczak pieczony po polsku nadziewany wątróbką i chałką - 135 zł.

Desery:

  • pascha wielkanocna ucierana z bakaliami (200 g) - 37 zł,
  • mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami (min. 350 g) - 63 zł,
  • baba drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) - 88 zł.



Źródło: Smaker.pl, delikatesy.ufukiera.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 80

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25