Najlepsze przepisy na ogórki

Magda Gessler prowadzi najstarszą warszawską restaurację „U Fukiera”. W ofercie znajdują się m.in. produkty sprzedawane tylko w czasie świąt. W tym roku również nie zabrakło wielkanocnych pyszności, które klienci mogą kupić i zjeść w domu. Problemem może okazać się tylko ich naprawdę wysoka cena.

Magda Gessler, Wielkanoc 2010 r. | Fot. TOMASZ KANIEWSKI/EAST NEWS

Spis treści:

Oferta wielkanocna Magdy Gessler

Magda Gessler to znana restauratorka i prowadząca popularnego programu o metamorfozach podupadających lokali gastronomicznych. „U Fukiera” jest wizytówką gwiazdy, w której realizuje swoje kulinarne pomysły. 

Jak co roku, na stronie internetowej delikatesów Magdy Gessler, pojawiła się specjalna oferta potraw wielkanocnych. Można je zamówić, a potem odebrać w lokalu restauratorki. Wśród świątecznych smakołyków znalazły się: tradycyjny barszcz biały na zakwasie, żur na prawdziwkach, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami, a także cały wachlarz przekąsek.

Ceny wielkanocnego menu Magdy Gessler

Wszyscy, którzy planują podać wielkanocne menu Magdy Gessler na swoim świątecznym stole, muszą jednak przygotować sporą sumę pieniędzy. Tegoroczne ceny są wyjątkowo wysokie, więc nie każdego będzie stać na pyszności od restauratorki. 

Ceny klasycznych wielkanocnych potraw kształtują się następująco (przykładowo):

Przekąski i dodatki:

  • pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem (200 g) - 35 zł,
  • domowy majonez (200 g) - 25 zł,
  • chrzan tarty (235 ml) - 22 zł,
  • ćwikła z chrzanem (235 ml) - 19,50 zł,
  • jajka faszerowane z pieczarkami i koprem (5 połówek) - 38 zł,
  • tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (200 g) - 33 zł,
  • sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi (300 g) - 43 zł.

Zupy:

  • barszcz biały na zakwasie (900 ml) - 69 zł,
  • żur na prawdziwkach (900 ml) - 78 zł.

Dania główne:

  • schab pieczony ze śliwką (pół kilograma) - 78 zł,
  • gulasz cielęcy z leśnymi grzybami (900 ml) - 89 zł,
  • Kurczak pieczony po polsku nadziewany wątróbką i chałką - 135 zł.

Desery:

  • pascha wielkanocna ucierana z bakaliami (200 g) - 37 zł,
  • mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami (min. 350 g) - 63 zł,
  • baba drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) - 88 zł.



Źródło: Smaker.pl, delikatesy.ufukiera.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki kiszone do spiżarni

Bardzo prosty sposób kiszenia ogórków na zimę. Minimum składników i doskonały...

Odsłon: 6991

60 min
12
Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

Odsłon: 5976

30 min
39
Zupy Krupniczek z kurkami

Pożywna, gęsta zupa. Może zastąpić cały obiad. Kurki są szlachetnym dodatki...

Odsłon: 373

30 min
9
60 min
27
Przetwory Papryka marynowana z czosnkiem

Papryka marynowana z dodatkiem czosnku zyskuje bardziej wyrazisty smak.

Odsłon: 9658

30 min
20