Dania jednogarnkowe

Magda Gessler prowadzi najstarszą warszawską restaurację „U Fukiera”. W ofercie znajdują się m.in. produkty sprzedawane tylko w czasie świąt. W tym roku również nie zabrakło wielkanocnych pyszności, które klienci mogą kupić i zjeść w domu. Problemem może okazać się tylko ich naprawdę wysoka cena.

Magda Gessler, Wielkanoc 2010 r. | Fot. TOMASZ KANIEWSKI/EAST NEWS

Spis treści:

Oferta wielkanocna Magdy Gessler

Magda Gessler to znana restauratorka i prowadząca popularnego programu o metamorfozach podupadających lokali gastronomicznych. „U Fukiera” jest wizytówką gwiazdy, w której realizuje swoje kulinarne pomysły. 

Jak co roku, na stronie internetowej delikatesów Magdy Gessler, pojawiła się specjalna oferta potraw wielkanocnych. Można je zamówić, a potem odebrać w lokalu restauratorki. Wśród świątecznych smakołyków znalazły się: tradycyjny barszcz biały na zakwasie, żur na prawdziwkach, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami, a także cały wachlarz przekąsek.

Ceny wielkanocnego menu Magdy Gessler

Wszyscy, którzy planują podać wielkanocne menu Magdy Gessler na swoim świątecznym stole, muszą jednak przygotować sporą sumę pieniędzy. Tegoroczne ceny są wyjątkowo wysokie, więc nie każdego będzie stać na pyszności od restauratorki. 

Ceny klasycznych wielkanocnych potraw kształtują się następująco (przykładowo):

Przekąski i dodatki:

  • pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem (200 g) - 35 zł,
  • domowy majonez (200 g) - 25 zł,
  • chrzan tarty (235 ml) - 22 zł,
  • ćwikła z chrzanem (235 ml) - 19,50 zł,
  • jajka faszerowane z pieczarkami i koprem (5 połówek) - 38 zł,
  • tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (200 g) - 33 zł,
  • sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi (300 g) - 43 zł.

Zupy:

  • barszcz biały na zakwasie (900 ml) - 69 zł,
  • żur na prawdziwkach (900 ml) - 78 zł.

Dania główne:

  • schab pieczony ze śliwką (pół kilograma) - 78 zł,
  • gulasz cielęcy z leśnymi grzybami (900 ml) - 89 zł,
  • Kurczak pieczony po polsku nadziewany wątróbką i chałką - 135 zł.

Desery:

  • pascha wielkanocna ucierana z bakaliami (200 g) - 37 zł,
  • mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami (min. 350 g) - 63 zł,
  • baba drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) - 88 zł.



Źródło: Smaker.pl, delikatesy.ufukiera.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3613

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 172

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5