Sezon na dynię

Magda Gessler prowadzi najstarszą warszawską restaurację „U Fukiera”. W ofercie znajdują się m.in. produkty sprzedawane tylko w czasie świąt. W tym roku również nie zabrakło wielkanocnych pyszności, które klienci mogą kupić i zjeść w domu. Problemem może okazać się tylko ich naprawdę wysoka cena.

Magda Gessler, Wielkanoc 2010 r. | Fot. TOMASZ KANIEWSKI/EAST NEWS

Spis treści:

Oferta wielkanocna Magdy Gessler

Magda Gessler to znana restauratorka i prowadząca popularnego programu o metamorfozach podupadających lokali gastronomicznych. „U Fukiera” jest wizytówką gwiazdy, w której realizuje swoje kulinarne pomysły. 

Jak co roku, na stronie internetowej delikatesów Magdy Gessler, pojawiła się specjalna oferta potraw wielkanocnych. Można je zamówić, a potem odebrać w lokalu restauratorki. Wśród świątecznych smakołyków znalazły się: tradycyjny barszcz biały na zakwasie, żur na prawdziwkach, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami, a także cały wachlarz przekąsek.

Ceny wielkanocnego menu Magdy Gessler

Wszyscy, którzy planują podać wielkanocne menu Magdy Gessler na swoim świątecznym stole, muszą jednak przygotować sporą sumę pieniędzy. Tegoroczne ceny są wyjątkowo wysokie, więc nie każdego będzie stać na pyszności od restauratorki. 

Ceny klasycznych wielkanocnych potraw kształtują się następująco (przykładowo):

Przekąski i dodatki:

  • pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem (200 g) - 35 zł,
  • domowy majonez (200 g) - 25 zł,
  • chrzan tarty (235 ml) - 22 zł,
  • ćwikła z chrzanem (235 ml) - 19,50 zł,
  • jajka faszerowane z pieczarkami i koprem (5 połówek) - 38 zł,
  • tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (200 g) - 33 zł,
  • sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi (300 g) - 43 zł.

Zupy:

  • barszcz biały na zakwasie (900 ml) - 69 zł,
  • żur na prawdziwkach (900 ml) - 78 zł.

Dania główne:

  • schab pieczony ze śliwką (pół kilograma) - 78 zł,
  • gulasz cielęcy z leśnymi grzybami (900 ml) - 89 zł,
  • Kurczak pieczony po polsku nadziewany wątróbką i chałką - 135 zł.

Desery:

  • pascha wielkanocna ucierana z bakaliami (200 g) - 37 zł,
  • mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami (min. 350 g) - 63 zł,
  • baba drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) - 88 zł.



Źródło: Smaker.pl, delikatesy.ufukiera.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22640

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14969

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4743

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44814

30 min
43
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 656

>60 min
5