Dania jednogarnkowe

Alzheimer to choroba zwyrodnieniowa mózgu wiąże się z utratą pamięci oraz zaburzeniami funkcji poznawczych. Co w konsekwencji sprawia, że chory nie jest w stanie funkcjonować samodzielnie. Okazuje się jednak, że wczesne wykrycie choroby, może opóźnić jej postęp. Jednym z pierwszych sygnałów ostrzegawczych może być sposób, w który gotujesz. Jak rozpoznać początki alzheimera?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choroba Alzheimera najczęściej dotyka osoby po 65. roku życia, następuje tak zwana neurodegeneracja mózgu, czego konsekwencją jest ogólne otępienie, zanik pamięci, zaburzenia kontaktów społecznych oraz brak możliwości funkcjonowania w codziennym życiu. Szacuje się, że obecnie na alzheimera choruje około 50 milionów ludzi na całym świecie, a według specjalistów liczba chorych będzie wzrastać. W przypadku tej choroby tu również liczy się czas. Wczesne wykrycie alzheimera jest kluczowe, aby zadbać o komfort życia pacjenta, podjęcie odpowiednich kroków może nawet opóźnić jego rozwój. Na jakie zachowania należy zwrócić uwagę, żeby jak najszybciej zdiagnozować chorobę Alzheimera? 

Sprawdź także: Kawa, która może leczyć. Naukowcy mówią wprost: działa przeciwzapalnie

Wczesne objawy alzheimera

Pierwszym objawem alzheimera, na który z reguły zwraca uwagę rodzina chorego, jest pogorszenie się jego sprawności intelektualnej oraz problemy z pamięcią. Występuje również zapominanie słów, czy podstawowych informacji, z którymi dotąd chory nie miał problemu, trudności z wykonywaniem podstawowych czynności, kłopoty z prawidłowym mówieniem, czy brak możliwości podejmowania racjonalnych decyzji. Osoby, które dotknął alzheimer, mają również zaburzenia ruchowe, trudności ze snem, a także może pojawić się ogólne rozdrażnienie, a nawet agresywne zachowania. Może wystąpić także brak możliwości odnalezienia się w miejscu i czasie, chory zaczyna zapominać, gdzie i kiedy miał iść, może dojść do gubienia się. Często występuje również apatia oraz wycofywanie się z życia społecznego. 

Alzheimer a sposób gotowania

Organizacja Alzheimer's Association zajmująca się badaniami i wsparciem dla chorych na alzheimera zwraca również uwagę na zmiany, jakie można dostrzec w sposobie przygotowywania posiłków przez chorego. Postępujące zaburzenia w mózgu przyczyniają się do braku możliwości zgrania i wykonywania jednocześnie wszystkich czynności, które muszą być wykonywane podczas gotowania. Chory ma trudności z odmierzeniem odpowiedniej ilości składników, myli proporcje, nie potrafi także ocenić, jak długo należy przygotowywać daną potrawę. 

Gotowanie a ćwiczenie pamięci?

Oczywiście, osoby w podeszłym wieku często rezygnują z wykonywania obowiązków domowych, w tym z gotowania. Nie musi być to wcale związane z postępującą chorobą Alzheimera. Jeśli jednak osoba starsza ma siłę, przygotowywanie posiłków może być świetnym sposobem na "ćwiczenie" pamięci, a co za tym idzie walkę z demencją. Planowanie prostych domowych czynności, angażowanie się w codzienne życie, to nie tylko sposób na zachowanie aktywności fizycznej, ale także psychicznej. 

Oczywiście choroba Alzheimer zależy w głównej mierze od predyspozycji genetycznych. Prawdopodobieństwo ryzyka zachorowania na tę chorobę zwiększa także: cukrzyca, występowanie jej w rodzinie oraz niskie wykształcenie. Co ciekawe, częściej chorują na nią kobiety. Aby zdiagnozować chorobę, konieczna może być wizyta u specjalistów takich jak: neurolog, neuropsycholog, psychiatra, a także wykonanie badania neuroobrazowego ośrodkowego układu nerwowego. 

Obecnie nie istnieje lek, który może całkowicie wyleczyć chorobę Alzheimera. Dlatego tak istotna jest wczesna diagnoza, która pozwoli na jak najszybsze zastosowanie leczenia objawów, co w konsekwencji opóźni postęp choroby. Warto pamiętać, że liczy się również profilaktyka, która obejmuje zdrową dietę, regularne badania, wprowadzenie do codziennej rutyny aktywności fizycznej, a także stała stymulacja intelektualna oraz utrzymywanie kontaktów społecznych, zwłaszcza w starszym wieku. Ważna jest także odpowiednia ilość snu, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz ograniczenie spożywania alkoholu. Wskazuje się także, że osoby dobrze wykształcone, które długo utrzymują aktywność zawodową, a także angażują się w życie społeczne, dużo rzadziej zapadają na tę chorobę. 

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8