Do góry

Newsy

Jak kupić dobrego karpia?

Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna?

Fot. 123RF/Picsel

Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez etnografów, świąteczna tradycja związana z tą rybą. Włożenie karpiej łuski do portfela miało zapewnić bogactwo na nadchodzący rok.

Młoda tradycja

Karp zaczął być symbolem świąt Bożego Narodzenia dopiero w XX wieku. W czasach szlacheckiej Rzeczpospolitej wyżej cenioną potrawą wigilijną był np. łosoś, którego wyławiano z polskich rzek. Nie było jakiejś konkretnej ryby, która bardziej niż inne symbolizowałaby święta, chociaż szczupak był uznawany za „rybę narodową" i często jadany w wigilię. Serwowano przeróżne gatunki, choć głównie takie, które były dostępne w okolicy. Królem świąt Bożego Narodzenia karp stał się dopiero w czasach PRL-u, kiedy zakup innych gatunków ryb był utrudniony.

Jak wpływa na nasze zdrowie?

Jak każda ryba, karp to dobre źródło tłuszczów nienasyconych - wielonienasyconych i jednonienasyconych. Tłuszcze to 5-6 proc. jego zawartości odżywczej. Bardzo ważnym składnikiem karpiego mięsa jest również dobrze przyswajalne i pełnowartościowe białko - tak jak i w przypadku wszystkich innych ryb. Karp to również źródło witamin z grupy B, witaminy D, wapnia, potasu i fosforu.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Jak kupić dobrego karpia?

Jeśli karp smakuje lub pachnie dziwnie, może okazać się, iż kupiłeś rybę niezbyt dobrej jakości. Mało tego, może okazać się, że na twoim talerzu wcale nie znajduje się karp! Badania przeprowadzone w ostatnim czasie przez Inspekcję Handlową wykazały, iż nieprawidłowości w sprzedaży ryb zdarzają się w 72% kontrolowanych sklepów. Najczęściej zdarza się, iż rzeczywista zawartość glazury jest znacznie wyższa niż ta deklarowana. Ponadto, kontrola wykazała, że sprzedawcom zdarza się zastępować ryby ich tańszymi „odpowiednikami".

Jeśli kupujecie żywego karpia, koniecznie zwróćcie uwagę na to, w jaki warunkach jest on przechowywany. Woda w której pływają ryby powinna być czysta, przejrzysta i dobrze napowietrzona. W zbiorniku nie powinno być zbyt tłoczno, a ryby powinny mieć możliwość swobodnego pływania. Jeżeli ryby stresują się lub są nieodpowiednio przechowywane, w ich organizmie zaczyna wytwarzać się kwas mlekowy, co finalnie sprawia, iż ich mięso staje się gorzkie.
Kupuj tylko te ryby, które mają czerwone skrzela, sprężyste mięso oraz szkliste oczy. Tylko wtedy masz pewność, że karp, którego planujesz podać rodzinie w Wigilię, jest świeży.
Warto również pamiętać, że w przypadku karpi nie sprawdza się zasada „im większy tym lepszy". Powinniśmy kupować ryby, które ważą 1,5 do 2,5 kg. Zbyt duże będą bardzo tłuste i niesmaczne, z kolei mniejsze będzie bardzo trudno oczyścić i wyfiletować.
Na co zwracać uwagę kupując mrożone ryby?

Jeśli decydujemy się na zakup mrożonych ryb, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to jak gruba warstwa lodu się na nich znajduje. Tak zwanej „glazury" nie powinno być więcej niż 10%, dlatego też uważnie czytajmy informacje o kupowanym produkcie. Zwracajmy również uwagę na stan glazury. Jeśli jest przejrzysta i jednakowej grubości na całej długości ryby, możemy być pewni, iż była ona przechowywana w odpowiednich warunkach.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

janusz816 17 grudnia 2017 Jak można sprawdzić w jakich warunkach karp był hodowany kupując żywego karpia na straganie

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń