Do góry

Newsy

Karnawałowe inspiracje

W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału?

Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM


Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania mięsa", choć jej etymologia bywa także przypisywana wcześniejszemu kultowi Dionizosa, w którym pojawiał się wóz w kształcie okrętu (łac. "carrus navalis").


Staropolskie zapusty

W Polsce pierwsze zapiski dotyczące karnawału pochodzą z 1204 roku, ze Śląska. Prawdziwy rozkwit karnawałowych hulanek przypada jednak na XVII i XVIII wiek. Poza tańcami charakterystyczne dla polskiej tradycji było... obżarstwo. Zaprzęganie także kuligi, które krążyły po wsi i okolicznych lasach, na koniec zajeżdżając do dworu, gdzie odbywała się wielka uczta.


Książka kucharska z przepisami na pączki. Kliknij!

przepisy na pączki


Tydzień zakończony Środą Popielcową rozpoczyna się w Tłusty Czwartek, a najpopularniejszym daniem Tłustego Czwartku są pączki i faworki. Je się także smażone na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i pampuchy. Kiedyś objadano się jednak też innymi tłustymi potrawami, takimi jak słonina, boczek, tłuste kiełbasy i mięso, które następnie zapijano wódką.

W innych krajach europejskich także istnieją odpowiedniki Tłustego Czwartku. Zalicza się do nich brytyjski Fat Thuesday i francuski Mardi Grass. Warto jednak pamiętać, że tradycyjne potrawy tego dnia mogą bardzo się różnić. W Wielkiej Brytanii dzień ten jest też Świętem Naleśnika.

Zobacz 10 przepisów na faworki, chrusty, chruściki. Kliknij!

chrusty faworki chruściki przepisy


Na karnawałową imprezę najlepiej nadają się przekąski, podawane w niewielkich porcjach, które wygodne pochłania się w trakcie karnawałowego szaleństwa. Z angielska określa się je czasem jako "finger food" - coś, co bierze się do ręki i zjada jednym kęsem.

Hitem na imprezie na pewno będą różnego rodzaju szaszłyki (owocowe, warzywne, mięsne) i babeczki (także w odmianie słodkiej i słonej). Beata i Anna Kartonowicz polecają także zapiekane brokuły, które wyglądają jak minimielone.

A jakie wy macie pomysły na karnawałowe przekąski?

Zobacz temat specjalny na Tłusty Czwartek. Kliknij!

tłusty czwartek temat specjalny

Zobacz też przepisy na pączki i faworki, wypełnij ankietę na temat pączków i dowiedz się, jakie są najlepsze, naucz się składać serwetki na imprezę.


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń