Do góry

Newsy

Kluski kładzione w kilku nowych odsłonach

Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej.

Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach.


Sprawdzone wzory


Składniki:
1,5 szklanki mąki
½ szklanki wody
2 jaja
szczypta soli


Z podanych składników wyrabiamy gęstą, półpłynną masę, starając się wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza. By nasze kluski były puszyste jak chmurki, jaja przed dodaniem roztrzepujemy na piankę, a wodę zwykłą zastępujemy gazowaną mineralną. Gotową masę kładziemy łyżką stołową na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty po wypłynięciu. Wycedzamy i podajemy z sosem mięsnym, gulaszowym lub grzybowym. I to jest sprawdzony wzór klusek kładzionych, który...


...warto modyfikować


Najprostszą metodą modyfikacji sprawdzonych przepisów jest dodanie ziół, bądź przypraw, które mogą podkreślić smak i charakter potrawy lub całkowicie go złamać i odwrócić.

 

Zaczynamy od podkreślenia. Kluski kładzione to danie z zasady wytrawne, a jego charakter doskonale podkreśli oraz urozmaici zielenina, np. garść świeżej, siekanej pietruszki lub szczypiorku.


Jeśli podajemy kładzione z sosem pomidorowym, dodajmy świeżą bazylię; tymianek z kolei będzie pasował do sosu paprykowego. Pikantne kluski podamy z ostrą paprykę lub nawet z chili, a łagodne ze świeżym szpinakiem, koniecznie z ząbkiem czosnku, polane sosem śmietanowo-serowym lub beszamelem.


Choć kluski kładzione doskonale komponują się z sosami, możemy także podać je solo, okraszone masłem z cebulką, czy skwarkami z boczku, słoniny, a nawet kiełbasy. Okrasę możemy także przygotować wcześniej i odsączoną z tłuszczu dodać do masy.


Kluski kładzione często podajemy z sosem grzybowym, a we Francji grzyby dodaje się do kładzionych, bezpośrednio do masy. Suszone grzyby wystarczy namoczyć, ugotować do miękkości, następnie odcedzić, posiekać i dodać do ciasta. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i siekaną natką pietruszki.


Dodać słodyczy...


Kładzione możemy także podać na słodko. A żeby pięknie wyrosły, do masy dodajemy rozrobione w ciepłym mleku drożdże - 1 dag na 20 dag mąki. Masę dosładzamy miodem, a przed gotowaniem odstawiamy do wyrośnięcia. Podajemy polane masłem, oprószone cynamonem i brązowym cukrem lub polane słodką śmietanką, podgrzaną z laską wanilii.


Innym pomysłem na słodko są kładzione z bananami. Wystarczy, że do masy dodamy 2 dojrzałe banany pokrojone w kostkę i ser twarogowy - na 20 dag mąki starczy kostka, jeśli chcemy podać mniej, podzielmy proporcje przez dwa. Bananowe kładzione doskonale smakują z sosem jabłkowym.

 

...i połączyć z czymś bardzo lubianym


Na koniec propozycja typu polski fusion, czyli połączenie dwóch dań kluskowych w jednym. Kładzione ruskie: komponujemy kluski, tak jak farsz do pierogów, czyli na 40 dag ugotowanych ziemniaków dajemy 30 dag sera twarogowego, wbijamy dwa jajka i zagęszczamy łyżką mąki, tak by uzyskać gęsta masę. Gotujemy jak każde kładzione, podajemy jak każde ruskie. Smacznego!

Więcej pomysłów na kluski kładzione? Kliknij!

Ulubione kluski Polaków to kopytka! Kliknij!

BR

 

Szukasz pomysłów na dania dla dziecka? Zobacz!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń