Dania jednogarnkowe

Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj niesamowitą książkę Dominiki Wójciak "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta", w której znajdziesz 100 przepisów na dania bezmięsne, bez glutenu i wegańskie.

Dominika Wójciak zwyciężyła w trzeciej edycji programu MasterChef. Została doceniona nie tylko przez jurorów programu, jej talent dostrzegł sam Gordon Ramasy. Jest autorką książek Warzywo, Ziarno i Kulinarne opowieści, a także Sezonowe warzywo. Tę ostatnią publikację możesz wygrać w konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: Jakie jest twoje ulubione sezonowe warzywo i dlaczego?

Konkurs zakończony. Nagrody wędrują do:

Magdaleny:

"Czy to warzywo,, czy owoc? Nieważne: pomidor to prawdziwy król! Niby dostępny przez cały rok - niby - ale ja, jak Wiesław Michnikowski w piosence "Adio pomidory", przestaję je kupować z końcem jesieni.
Pomidor to warzywo doskonałe: bo przecież kula jest doskonałym kształtem! Przyznaję też, że najbardziej lubię stare odmiany: malinowy i bawole serce ... choć żadnym nie pogardzę, o nie! Zwłaszcza, że różnorodność kolorów może przyprawić o zawrót głowy!
Pomidor jest pyszny, piękny, cudownie pachnie i jest zdrowy - nie tylko na surowo. Można więc pomidory jeść same, w surówkach, sosach, zupach .... Można zrobić z pomidorów sok... Idę do kuchni po pomidora!"

Eli:

"Dużo jest takich warzyw, bo jak są młode, oczekiwane przez kilka miesięcy, to i apetyt na nie rośnie bardzo. Ale chyba najbardziej lubię botwinkę z małymi buraczkami. Od razu myślę: chłodnik ! Pyszny, z posiekanymi liśćmi tego genialnego i polskiego warzywa zblanszowanymi we wrzątku, z kawałkami małych buraczków upieczonymi w folii, żeby miały lepszy smak i aromat. Oczywiście z koperkiem, połówkami jaj kurzych lub przepiórczych w „zupie" z kefiru, maślanki i śmietany. Albo w wywarze z warzyw zwanych włoszczyzną , z fasolą poprzedniego dnia namoczoną i ugotowaną do miękkości, z koperkiem, pietruszką drobno posiekanymi i z gęstą śmietaną. Dla mięsożerców może być na rosole. Można do tej zupy dodać drobno pokrojone kartofle. I barszcz ukraiński jak nic ! Ale nie tylko do tego służy botwinka ! Robię z nią makaron. Wtedy przysmażam listki z cebulą i czosnkiem, buraczki (uprzednio przygotowane jak wyżej) tnę w paseczki. Wszystko mieszam i posypuję twarogiem oraz orzechami. I jest pysznie. I jeszcze jedno: sałatka z ... Tu można puścić wodze fantazji i wykorzystać różne produkty. Najważniejszym są jednak buraczki pokrojone na plasterki i listki wykorzystane zamiast sałaty. Do tego sos winegret, prażone na suchej patelni pestki słonecznika, kawałki twarogu (naszego bądź greckiego sera feta) i niebo w gębie. Tak, botwinka jest moim ulubionym warzywem sezonowym. Zamykam ją w słoiczki, by od czasu do czasu zrobić z niej chłodnik czy barszcz ukraiński, kiedy już jej nie można kupić."

Karoliny:

"Być może moja opinia nie będzie popularna, ale uwielbiam brukselkę. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób jej nie lubi, ale w mojej opinii wynika to tylko z faktu, że do tej pory nikt im nie zaserwował odpowiednio zrobionej brukselki. Doskonale smakuje pieczona, lub drobno poszatkowana i zaserwowana w formie surówki. Można także zrobić z niej zupę lub wyjątkowo smaczne placuszki. Możliwości są właściwie nieograniczone. Uwielbiak kuchenne eksperymenty z tym warzywem. Lubię je nie tylko ze względu na smak, ale też dlatefo, że w czasie zimowych miesięcy jest jednym z nielicznych, zielonych akcentow na naszych talerzach."

 

Regulamin konkursu znajdziesz na następnej stronie. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 4132

60 min
6
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 590

60 min
5
Sałatki Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie...

Odsłon: 52

15 min
1
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 284

15 min
9
15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4