Konkurs: Jakie jest Twoje ulubione sezonowe warzywo?

Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj niesamowitą książkę Dominiki Wójciak "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta", w której znajdziesz 100 przepisów na dania bezmięsne, bez glutenu i wegańskie.

Dominika Wójciak zwyciężyła w trzeciej edycji programu MasterChef. Została doceniona nie tylko przez jurorów programu, jej talent dostrzegł sam Gordon Ramasy. Jest autorką książek Warzywo, Ziarno i Kulinarne opowieści, a także Sezonowe warzywo. Tę ostatnią publikację możesz wygrać w konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: Jakie jest twoje ulubione sezonowe warzywo i dlaczego?

Konkurs zakończony. Nagrody wędrują do:

Magdaleny:

"Czy to warzywo,, czy owoc? Nieważne: pomidor to prawdziwy król! Niby dostępny przez cały rok - niby - ale ja, jak Wiesław Michnikowski w piosence "Adio pomidory", przestaję je kupować z końcem jesieni.
Pomidor to warzywo doskonałe: bo przecież kula jest doskonałym kształtem! Przyznaję też, że najbardziej lubię stare odmiany: malinowy i bawole serce ... choć żadnym nie pogardzę, o nie! Zwłaszcza, że różnorodność kolorów może przyprawić o zawrót głowy!
Pomidor jest pyszny, piękny, cudownie pachnie i jest zdrowy - nie tylko na surowo. Można więc pomidory jeść same, w surówkach, sosach, zupach .... Można zrobić z pomidorów sok... Idę do kuchni po pomidora!"

Eli:

"Dużo jest takich warzyw, bo jak są młode, oczekiwane przez kilka miesięcy, to i apetyt na nie rośnie bardzo. Ale chyba najbardziej lubię botwinkę z małymi buraczkami. Od razu myślę: chłodnik ! Pyszny, z posiekanymi liśćmi tego genialnego i polskiego warzywa zblanszowanymi we wrzątku, z kawałkami małych buraczków upieczonymi w folii, żeby miały lepszy smak i aromat. Oczywiście z koperkiem, połówkami jaj kurzych lub przepiórczych w „zupie" z kefiru, maślanki i śmietany. Albo w wywarze z warzyw zwanych włoszczyzną , z fasolą poprzedniego dnia namoczoną i ugotowaną do miękkości, z koperkiem, pietruszką drobno posiekanymi i z gęstą śmietaną. Dla mięsożerców może być na rosole. Można do tej zupy dodać drobno pokrojone kartofle. I barszcz ukraiński jak nic ! Ale nie tylko do tego służy botwinka ! Robię z nią makaron. Wtedy przysmażam listki z cebulą i czosnkiem, buraczki (uprzednio przygotowane jak wyżej) tnę w paseczki. Wszystko mieszam i posypuję twarogiem oraz orzechami. I jest pysznie. I jeszcze jedno: sałatka z ... Tu można puścić wodze fantazji i wykorzystać różne produkty. Najważniejszym są jednak buraczki pokrojone na plasterki i listki wykorzystane zamiast sałaty. Do tego sos winegret, prażone na suchej patelni pestki słonecznika, kawałki twarogu (naszego bądź greckiego sera feta) i niebo w gębie. Tak, botwinka jest moim ulubionym warzywem sezonowym. Zamykam ją w słoiczki, by od czasu do czasu zrobić z niej chłodnik czy barszcz ukraiński, kiedy już jej nie można kupić."

Karoliny:

"Być może moja opinia nie będzie popularna, ale uwielbiam brukselkę. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób jej nie lubi, ale w mojej opinii wynika to tylko z faktu, że do tej pory nikt im nie zaserwował odpowiednio zrobionej brukselki. Doskonale smakuje pieczona, lub drobno poszatkowana i zaserwowana w formie surówki. Można także zrobić z niej zupę lub wyjątkowo smaczne placuszki. Możliwości są właściwie nieograniczone. Uwielbiak kuchenne eksperymenty z tym warzywem. Lubię je nie tylko ze względu na smak, ale też dlatefo, że w czasie zimowych miesięcy jest jednym z nielicznych, zielonych akcentow na naszych talerzach."

 

Regulamin konkursu znajdziesz na następnej stronie. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25