Marianna Dushar, rodowita lwowianka, antropolożka, autorka popularnego bloga panistefa.com i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych, zabierze cię w oszałamiającą podróż po Galicji – gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Efektem jest ponad sto przepisów, podzielonych sezonowo. Co więcej, książka została opatrzona obfitym wstępem dotyczącym historii kuchni lwowskiej przez profesora Ihora Lylo.
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować szpicowaną bryndzę, zupę fasolową z pulpetami czy gugłyki z orzechami i sosem żurawinowym, koniecznie weź udział w konkursie. Wystarczy, że za pomocą formularza odpowiesz na proste pytanie.
Na odpowiedzi czekamy od 13 do 20.09.2023 roku.
Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.
Źródło: Smaker.pl, materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova
Opracowała: Joanna Jagodzińska