Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Odpowiedz na proste pytanie konkursowe i zostań właścicielem przepięknie wydanej książki Marianny Dushar "Kuchnia lwowska - Moja kulinarna podróż przez Galicję". Znajdziesz w niej sezonowe przepisy na potrawy łączące smak kuchni polskiej, ukraińskiej z wpływami żydowskimi, huculskimi, a nawet włoskimi.

Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova

Marianna Dushar, rodowita lwowianka, antropolożka, autorka popularnego bloga panistefa.com i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych, zabierze cię w oszałamiającą podróż po Galicji – gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Efektem jest ponad sto przepisów, podzielonych sezonowo. Co więcej, książka została opatrzona obfitym wstępem dotyczącym historii kuchni lwowskiej przez  profesora Ihora Lylo.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować szpicowaną bryndzę, zupę fasolową z pulpetami czy gugłyki z orzechami i sosem żurawinowym, koniecznie weź udział w konkursie. Wystarczy, że za pomocą formularza odpowiesz na proste pytanie.

Na odpowiedzi czekamy od 13 do 20.09.2023 roku.

Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Źródło: Smaker.pl, materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolada z boczku

Moja dzisiejsza rolada przygotowana prosto i smacznie. Rolada nadziewana mięs...

Odsłon: 6270

>60 min
49
Desery Ciasto z czekoladą w proszku

Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak...

Odsłon: 91

30 min
3
Desery pomarańcze w karmelu

Dzisiaj proponuję deserek z pomarańczy w pysznym sosie karmelowym z dodatkiem...

Odsłon: 55

15 min
3
Ciasta Sernik cytrynowy na zimno

Ciasto kataifi (czy też kadayif – w zależności od regionu pochodzenia) robi o...

Odsłon: 4308

60 min
6