Bardzo dziękujemy za tak liczne zgłoszenia na konkurs. Jak zwykle mieliśmy nie lada kłopot, aby wybrać zwycięzców. Po burzliwych obradach jury, udało nam się jednak wyłonić pięciu laureatów, do których powędruje książka Siostry Salomei. Oto ich odpowiedzi:
Katarzyna G.
Podziwiam siostrę Salomeę za to, że jej daniom nigdy nic nie brakuje. Najbardziej chciałabym przygotować z nią makaron z dynią, grzybami i orzechami laskowymi. Cała rodzina go uwielbia, ale wszyscy mamy to samo odczucie: czegoś mu jednak brakuje. Chciałabym, żeby siostra Salomea swoim 6 zmysłem dobrała odpowiednią przyprawę i skomponowała danie z nami tak, by w pełni satysfakcjonowało nasze kubki smakowe.
Ela G.
Chciałabym przygotować z siostrą Salomeą spaghetti Petera Clemenzy z Ojca chrzestnego. W książce i filmie dosyć długa scena została poświęcona opisowi jak to danie powinno być przygotowana. To podobno tradycyjne, sycylijskie danie. Siostra Salomea poznawała tajniki kuchni włoskiej u źródeł więc z pewnością wiedziałaby czy danie opisane przez Clemenzę smakuje tak jak powinno. Uwielbiam tę scenę ze względu na dokładny opis dania oraz zachwyt uczestników biesiady, że jest to najlepsze danie. Danie zawierało pulpeciki mięsne, sos pomidorowy przyprawiony sekretnym składnikiem Clemenzy, czyli cukrem. Od obejrzenia filmu staram się robic mój makaron zgodnie z tym przepisem, ale wiadomo, że polskie warunki różnią się od włoskich, tak samo produkty. Chciałabym nauczyć się tego prostego dania od kogoś, kto miał dostęp do źródeł.
Gosia
Chciałabym przygotować Lasagne!
Ponieważ jak do tej pory próbowałam kilka razy, ale nigdy nie wyszło mi naprawdę smaczne!
Co jedynie potwierdza tezę, że dania z makaronami nie są wcale takie proste jak nam by się mogło wydawać!
Arkadiusz G.
WoW! Normalnie z tą książką trafiliście w moje gusta. Uwielbiam makarony i jestem ich fanem. Nie tylko dlatego, że można prosto i szybko przygotować sycące i pyszne danie. Makarony są wdzięcznym tematem, właściwie nieziemsko smakują ze wszystkim. Najbardziej ciekawi mnie sposób łączenia z owocami. Właśnie taki chciałbym z siostrą Salomeą przygotować. W zasadzie kilka jadłem, ale chętnie poznałbym nowe przepisy.
Aneta R.
Spośród dań makaronowych chciałabym przygotować razem z ekspertem makaron z sosem bolognese. To jedno z najsłynniejszych, klasycznych dań kuchni włoskiej. W Internecie można wyszukać wiele propozycji przygotowania tego dania w sposób prosty i szybki, z różnymi dodatkami, zawsze z makaronem spaghetti. Wiem jednak, że ten tradycyjny sos gotuje się nawet kilka godzin, a im dłużej, tym lepiej. Czytałam również, że sos bolognese nie podaje się z makaronem spaghetti, tylko z tagliatelle lub pappardelle. Podobno cienkie nitki spaghetti są za delikatne na tak ciężki sos. Chciałabym poznać oryginalny przepis na sos bolognese, sposób jego przygotowania i podania, by móc przygotować danie pełne smaku i aromatu, które nie będzie ustępować tradycyjnej kuchni włoskiej.