Uczestnicy konkursu mogli wybrać jedno z 70 dań zaproponowanych w e-booku Przepisy Matki Natury. Jesteście ciekawi jaki przepis wybrał laureat i dlaczego właśnie ten?
Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy wyłoniliśmy zwycięzcę, a został nim Pan Roger Kołomłocki z Poznania. Oto jak wygląda jego interpretacja przepisu na brukselkę z kurczakiem po prowansalsku i uzasadnienie: "Brukselka z kurczakiem po prowansalsku - lubię ten przepis za jego prostotę, włoską nutę i obłędną brukselkę w połączeniu z wędzonym drobiem. Szybka jednogarnkowa potrawa na każdą porę roku."
Składniki:
Brukselka Hortex - 1 opakowanie
200 g wędzonego kurczaka
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
zielona pietruszka do przybrania
sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj
pokrojone pomidory. Duś na małym ogniu 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodaj brukselkę i pokrojonego kurczaka. Duś jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.