Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Wyłoniliśmy laureata konkursu, do którego powędruje znakomity robot kuchenny marki Kenwood.

Uczestnicy konkursu mogli wybrać jedno z 70 dań zaproponowanych w e-booku Przepisy Matki Natury. Jesteście ciekawi jaki przepis wybrał laureat i dlaczego właśnie ten?

Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy wyłoniliśmy zwycięzcę, a został nim Pan Roger Kołomłocki z Poznania. Oto jak wygląda jego interpretacja przepisu na brukselkę z kurczakiem po prowansalsku i uzasadnienie: "Brukselka z kurczakiem po prowansalsku - lubię ten przepis za jego prostotę, włoską nutę i obłędną brukselkę w połączeniu z wędzonym drobiem. Szybka jednogarnkowa potrawa na każdą porę roku."

Składniki:
Brukselka Hortex - 1 opakowanie
200 g wędzonego kurczaka
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
zielona pietruszka do przybrania
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj
pokrojone pomidory. Duś na małym ogniu 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodaj brukselkę i pokrojonego kurczaka. Duś jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 34

30 min
4
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 71

30 min
2