Najlepsze przepisy na ogórki

Liczba zgłoszeń konkursowych dobitnie pokazuje, że lubicie jesienne warzywa. Oto lista osób, które nasze jury postanowiło nagrodzić książkami "Moja zielona dieta".

Jak zwykle, bardzo pozytywnie zaskoczyliście nas ilością nadesłanych zgłoszeń oraz ich oryginalnością. Co również staje się zwyczajem, nasze jury miało naprawdę twardy orzech do zgryzienia, w czasie wyłaniania najlepszych prac. Po długich debatach, zadecydowano, iż nagrody powędrują do:

Pani Darii G.:

"Moim faworytem niezmiennie od lat jest dynia. Kiedyś zrywana od babci z ogródka, dzisiaj najczęściej kupowana na przydrożnych straganach w drodze do rodzinnego domu. Cenię jej smak, różnorodność, piękny kolor, a przede wszystkim to, że jest tak uniwersalna. Zupy, zapiekanki, cista, muffiny... smażona, pieczona, gotowana... pod każdą postacią cieszy oczy i co najważniejsze żołądek. Szkoda tylko, że tak ciężko ją kupić poza sezonem."

Pani Magdaleny W.:

"Dla mnie bezdyskusyjnym królem jesieni jest Jego Wysokość Burak. Piękny, pyszny i pełen zdrowia, a w dodatku wyjątkowo wszechstronny - samych zup można z niego robić dziesiątki odmian, a przecież świetnie się sprawdza również w innych potrawach. Sok z kiszonych buraków to cudowne panaceum na niemal wszelkie dolegliwości, a i syrop przeciw przeziębieniowy jest z niego lepszy, niż wszelkie leki apteczne."

Pani Moniki S.:

"CUKINIA! Idealne źródło potasu. Cenię ją za to, że jest niewiarygodnie "wielofunkcyjna". Mogę jeść ją codziennie i za każdym razem smakuje inaczej-w zależności od sposobu przyrządzenia: placki, sos, zupa krem, zapiekana, faszerowana, frytki, na pizzy, w sałatce lub w potrawce...to warzywo, które podkręca moją kreatywność do najwyższych obrotów! I jeszcze nigdy nie usłyszałam od domowników:'znowu cukinia', nigdy :)"

Pani Joanny W.:

"Warzywo jesienne, które lubię najbardziej to papryka. Dodaję ją do dań z makaronem, w pastach na kanapki, do gulaszu uwielbiam pieczoną i grillowaną a także marynowaną.A dlaczego ją tak uwielbiam? Za jej nietuzinkowy smak i jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Kolejnym atutem tego warzywa to źródło wartości odżywczych zawiera dużo witaminy C, co w okresie jesiennym jest jak najbardziej pożądanym atutem. I oczywiście kolory tego warzywa czerwona, żółta, zielona lub pomarańczowa potrafią wzbogacić wygląd niejednej potrawy."

Pani Doroty A.:

Moje ulubione jesienne warzywo to bakłażan. Często jest on niedoceniany w naszej kuchni przez jego siostrę - cukinie, która już dawno zdobyła popularność. Bakłażan ma piękny, głęboki kolor i smak, którego próżno szukać gdzie indziej. Idealnie komponuje się z pomidorami oraz ziołami tworząc istna eksplozje smaków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
15
60 min
10
Przetwory Ogórki w zalewie curry

Chrupiące, pikantne ogóreczki w zalewie curry to doskonała przekąska imprezow...

Odsłon: 9043

60 min
19
Przetwory Buraczki do słoików na zimę pasteryzowane w piekarniku

Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...

Odsłon: 7382

>60 min
9
Przetwory Cukinia jak ananas

Cukinia to fantastyczne warzywo. Cukinia zapakowana do słoików przywoła lato...

Odsłon: 2957

>60 min
11