Agnieszka Pająk podpowiada, jak kupować produkty spożywcze, by jeść mądrze i zdrowo! Codziennie na zakupach podejmujemy decyzje dotyczące odżywiania. Każda z nich ma wpływ na nasze zdrowie. Planując zakupy, warto wziąć pod uwagę nie tylko cenę i jakość produktów - ale też indywidualne potrzeby naszego organizmu.
W książce znajdziesz:
• test na poziom tolerancji glutenu
• gotowe plany posiłków dla każdego z typów metabolicznych
• przepisy na dania bez glutenu, cukru i nabiału
Planuj mądrze, kupuj odpowiedzialnie i odżywiaj się zdrowo!
„Ogarniają mnie smutek i złość, kiedy myślę o producentach żywności. Tym tematem zajmuję się od dawna; od co najmniej 12 lat obserwuję rynki lokalny, krajowy, europejski i światowy - jako konsument i nie tylko. To, co odkrywam krok po kroku, jest coraz bardziej przerażające. Wiem, że tanie jedzenie nie ma nic wspólnego z jakością, przynajmniej nie w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających się. Widywane czasem na ulicach cuchnące wózki z parówkami w białoszarej bułce odstraszają mnie już samym smrodem. Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałam zdrowo wyglądającego człowieka, niezależnie od wieku, który zatapia zęby w glutenowym gniocie wypchanym przemielonymi wymionami i innymi zwierzęcymi odpadami - globalizacja opanowała również zbiorową rzeź, i to na całego. Ale dlaczego producenci wyrobów (teoretycznie) wysokiej klasy, również sprzedają świństwo, z tym że drogie?"