Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Dlaczego czytanie składu na etykietach już nie wystarczy? Jak odróżnić produkty, które służą naszemu zdrowiu, od tych, które nas trują?

Agnieszka Pająk podpowiada, jak kupować produkty spożywcze, by jeść mądrze i zdrowo! Codziennie na zakupach podejmujemy decyzje dotyczące odżywiania. Każda z nich ma wpływ na nasze zdrowie. Planując zakupy, warto wziąć pod uwagę nie tylko cenę i jakość produktów - ale też indywidualne potrzeby naszego organizmu.

W książce znajdziesz:
• test na poziom tolerancji glutenu
• gotowe plany posiłków dla każdego z typów metabolicznych
• przepisy na dania bez glutenu, cukru i nabiału
Planuj mądrze, kupuj odpowiedzialnie i odżywiaj się zdrowo!

„Ogarniają mnie smutek i złość, kiedy myślę o producentach żywności. Tym tematem zajmuję się od dawna; od co najmniej 12 lat obserwuję rynki lokalny, krajowy, europejski i światowy - jako konsument i nie tylko. To, co odkrywam krok po kroku, jest coraz bardziej przerażające. Wiem, że tanie jedzenie nie ma nic wspólnego z jakością, przynajmniej nie w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających się. Widywane czasem na ulicach cuchnące wózki z parówkami w białoszarej bułce odstraszają mnie już samym smrodem. Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałam zdrowo wyglądającego człowieka, niezależnie od wieku, który zatapia zęby w glutenowym gniocie wypchanym przemielonymi wymionami i innymi zwierzęcymi odpadami - globalizacja opanowała również zbiorową rzeź, i to na całego. Ale dlaczego producenci wyrobów (teoretycznie) wysokiej klasy, również sprzedają świństwo, z tym że drogie?"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 17

30 min
0
Śniadania Pasta kanapkowa z kurczakiem

Pasta kanapkowa z kurczakiem to pyszny dodatek do świeżego, podpieczonego pie...

Odsłon: 2480

15 min
7