Książka "Diety oczami naukowców" Krystyny Monk to ciekawa lektura nie tylko dla osób będących na diecie. Autorka, od lat zajmująca się jako dziennikarka tematyką medyczną, wybiera informacje i ciekawostki interesujące dla wielu z nas, dotyczące odżywiania w ogóle, często zaskakujące, zabawne, a czasem całkowicie sprzeczne z naszymi codziennymi przekonaniami. Pokazuje nam historię odchudzania, a także uświadamia, dlaczego większości z nas tak łatwo jest utyć, a tak trudno schudnąć. Z książki dowiedziałam się, jak trochę pooszukiwać swój mózg, by jeść trochę mniej, jak naprawdę wygląda wpływ otyłości na zdrowie i czy nadwaga skraca życie.
Mile zaskoczyło mnie skrupulatne odnotowywanie źródeł poszczególnych wyników badań. Autorka korzysta zarówno z badań przeprowadzonych za granicą, jak i w Polsce. Zaznacza, jeśli naukowcy nie do końca udowodnili pewne tezy, a kiedy mają pewność co do interpretacji swoich wyników.
Bardzo polecam tę książkę. Porządkuje ona w kompleksowy sposób wiedzę dotyczącą diet i odchudzania - ale także ogólniej, żywienia. Opiera się na dobrych źródłach, pracach naukowych i "twardych dowodach". A przy tym nie jest nudna - wręcz przeciwnie. Szczególnie dla osób interesujących się ogólnie pojętym zdrowiem i zdrowym odżywianiem.
Wydawca: Novae Res, 2013
Format: 121x195mm, oprawa miękka ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 326
ISBN: 978-83-7722-986-6
Anna Wiśniewska/Smaker.pl