Jak oszukać swój mózg, by jeść mniej? Jak otyłość naprawdę wpływa na zdrowie? Czy przez objadanie się żyjemy krócej?

Książka "Diety oczami naukowców" Krystyny Monk to ciekawa lektura nie tylko dla osób będących na diecie. Autorka, od lat zajmująca się jako dziennikarka tematyką medyczną, wybiera informacje i ciekawostki interesujące dla wielu z nas, dotyczące odżywiania w ogóle, często zaskakujące, zabawne, a czasem całkowicie sprzeczne z naszymi codziennymi przekonaniami. Pokazuje nam historię odchudzania, a także uświadamia, dlaczego większości z nas tak łatwo jest utyć, a tak trudno schudnąć. Z książki dowiedziałam się, jak trochę pooszukiwać swój mózg, by jeść trochę mniej, jak naprawdę wygląda wpływ otyłości na zdrowie i czy nadwaga skraca życie.

Mile zaskoczyło mnie skrupulatne odnotowywanie źródeł poszczególnych wyników badań. Autorka korzysta zarówno z badań przeprowadzonych za granicą, jak i w Polsce. Zaznacza, jeśli naukowcy nie do końca udowodnili pewne tezy, a kiedy mają pewność co do interpretacji swoich wyników.

Bardzo polecam tę książkę. Porządkuje ona w kompleksowy sposób wiedzę dotyczącą diet i odchudzania - ale także ogólniej, żywienia. Opiera się na dobrych źródłach, pracach naukowych i "twardych dowodach". A przy tym nie jest nudna - wręcz przeciwnie. Szczególnie dla osób interesujących się ogólnie pojętym zdrowiem i zdrowym odżywianiem.

Wydawca: Novae Res, 2013
Format: 121x195mm, oprawa miękka ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 326
ISBN: 978-83-7722-986-6

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8492

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14076

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1010

30 min
5