Ewa_Gotuje

"Diety oczami naukowców" Krystyna Monk - recenzja

Jak oszukać swój mózg, by jeść mniej? Jak otyłość naprawdę wpływa na zdrowie? Czy przez objadanie się żyjemy krócej?

Książka "Diety oczami naukowców" Krystyny Monk to ciekawa lektura nie tylko dla osób będących na diecie. Autorka, od lat zajmująca się jako dziennikarka tematyką medyczną, wybiera informacje i ciekawostki interesujące dla wielu z nas, dotyczące odżywiania w ogóle, często zaskakujące, zabawne, a czasem całkowicie sprzeczne z naszymi codziennymi przekonaniami. Pokazuje nam historię odchudzania, a także uświadamia, dlaczego większości z nas tak łatwo jest utyć, a tak trudno schudnąć. Z książki dowiedziałam się, jak trochę pooszukiwać swój mózg, by jeść trochę mniej, jak naprawdę wygląda wpływ otyłości na zdrowie i czy nadwaga skraca życie.

Mile zaskoczyło mnie skrupulatne odnotowywanie źródeł poszczególnych wyników badań. Autorka korzysta zarówno z badań przeprowadzonych za granicą, jak i w Polsce. Zaznacza, jeśli naukowcy nie do końca udowodnili pewne tezy, a kiedy mają pewność co do interpretacji swoich wyników.

Bardzo polecam tę książkę. Porządkuje ona w kompleksowy sposób wiedzę dotyczącą diet i odchudzania - ale także ogólniej, żywienia. Opiera się na dobrych źródłach, pracach naukowych i "twardych dowodach". A przy tym nie jest nudna - wręcz przeciwnie. Szczególnie dla osób interesujących się ogólnie pojętym zdrowiem i zdrowym odżywianiem.

Wydawca: Novae Res, 2013
Format: 121x195mm, oprawa miękka ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 326
ISBN: 978-83-7722-986-6

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
15 min
2
>60 min
5
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 2915

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6