Dania jednogarnkowe

"Diety oczami naukowców" Krystyna Monk - recenzja

Jak oszukać swój mózg, by jeść mniej? Jak otyłość naprawdę wpływa na zdrowie? Czy przez objadanie się żyjemy krócej?

Książka "Diety oczami naukowców" Krystyny Monk to ciekawa lektura nie tylko dla osób będących na diecie. Autorka, od lat zajmująca się jako dziennikarka tematyką medyczną, wybiera informacje i ciekawostki interesujące dla wielu z nas, dotyczące odżywiania w ogóle, często zaskakujące, zabawne, a czasem całkowicie sprzeczne z naszymi codziennymi przekonaniami. Pokazuje nam historię odchudzania, a także uświadamia, dlaczego większości z nas tak łatwo jest utyć, a tak trudno schudnąć. Z książki dowiedziałam się, jak trochę pooszukiwać swój mózg, by jeść trochę mniej, jak naprawdę wygląda wpływ otyłości na zdrowie i czy nadwaga skraca życie.

Mile zaskoczyło mnie skrupulatne odnotowywanie źródeł poszczególnych wyników badań. Autorka korzysta zarówno z badań przeprowadzonych za granicą, jak i w Polsce. Zaznacza, jeśli naukowcy nie do końca udowodnili pewne tezy, a kiedy mają pewność co do interpretacji swoich wyników.

Bardzo polecam tę książkę. Porządkuje ona w kompleksowy sposób wiedzę dotyczącą diet i odchudzania - ale także ogólniej, żywienia. Opiera się na dobrych źródłach, pracach naukowych i "twardych dowodach". A przy tym nie jest nudna - wręcz przeciwnie. Szczególnie dla osób interesujących się ogólnie pojętym zdrowiem i zdrowym odżywianiem.

Wydawca: Novae Res, 2013
Format: 121x195mm, oprawa miękka ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 326
ISBN: 978-83-7722-986-6

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 46

15 min
1
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 194

30 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5