Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Tę książkę napisało dwóch praktyków – entuzjastów wyrabiania domowych wędlin – i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z których wszystko zawsze się udaje, a także zachęty, by w żadnym razie nie obawiać się, że to trudne.

Stanisław Klimaj i Henryk Rajchert wprowadzają w tajniki domowej produkcji wędlin i przedstawiają proste, sprawdzone rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć smakami tradycyjnych szynek, baleronów czy rolad oraz bardziej wyszukanymi pastrami bądź kindziukiem. Niezwykle apetyczne fotografie przeniosą nas do rodzinnego stołu, nad maszynkę do mięsa czy wśród aromatu jedynego w swoim rodzaju dymu z przydomowej wędzarni. A to tylko początek zalet.

Jedzenie to jedna z najbardziej podstawowych ludzkich potrzeb - a zarazem jedna z tych mających największy wpływ na jakość życia oraz na zdrowie. Specjaliści coraz częściej mówią, że gdyby ludzie odżywiali się zdrowo i racjonalnie, wcale nie potrzebowalibyśmy przyjmować żadnych witamin, suplementów diety i innych chemicznych „wspomagaczy", a ogromnej ilości chorób dałoby się uniknąć w najprostszy i najprzyjemniejszy sposób: jedynie poprzez dobre, wartościowe jedzenie.

Produktem najbardziej w obecnych czasach podejrzanym jest mięso i jego pochodne: czyli produkowane na masową skalę wędliny. Niepokojąco tanie, pochodzące od zwierząt hodowanych w zatrważających warunkach, kosztujące planetę zużycie niewyobrażalnych ilości wody. Autorzy tej książki podpowiadają, jak nie rezygnując z ulubionych smaków, odżywiać się bardzo smacznie, znacznie zdrowiej oraz... etycznie. Przekonują, że naprawdę każdy może pozyskać mięso z mniejszych ubojni i sam zająć się domowym wyrobem wędliniarskich rarytasów. To nic trudnego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 459

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 679034

60 min
1139
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2698

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 638

30 min
2