Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny złoty kolor, zgrillowany, upieczony w całości lub jako spód do pizzy czy przerobiony na zdrowy „popcorn" do chrupania przed telewizorem. Doskonale sprawdzi się jako składnik sernika limonkowo-kokosowego, muffinek czy brownie. W książce nie mogło też zabraknąć przepisu na tajną broń wszystkich, którzy unikają węglowodanów: „ryż" z kalafiora!
Leanne Kitchen od 14 lat zawodowo zajmuje się gotowaniem. W przerwach od szefowania w słynnych restauracjach zajmuje się pisaniem książek kulinarnych (ma na swoim koncie ponad siedem pozycji), stylizowaniem potraw, pisaniem artykułów do magazynów kulinarnych i podróżowaniem. Głównie w celu próbowania nowych smaków, bo tych nigdy nie ma dosyć.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Już wkrótce do wygrania w naszym konkursie.