Każdy kęs ma znaczenie. Dieta doktor Grace

O tym, że dobrze dobrana i odpowiednio zbilansowana dieta potrafi dosłownie zdziałać cuda przekonał się nie jeden z nas.

Zdrowa dieta nie tylko pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie, ale często stanowi integralną część terapii i leczenia chorób.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się Dieta DGD (Dr Grace Diet), opracowana przez dr Grażynę Pająk, uznanego biologa, dietetyka, endokrynologa i naturoterapeutę. Grażyna Pająk poprzez swój autorski program żywienia w terapii antynowotworowej i chorobach immunologicznych pomogła dziesiątkom chorych powrócić do pełni sił.

Dieta dr Grace eliminuje z organizmu toksyny, reguluje jego pracę i pomaga w walce z nowotworami. Polega ona na pełnym przyswajaniu wartości odżywczych z pożywienia i całkowitej eliminacji toksyn. Działa odkwaszająco, oczyszczająco i regenerująco. Dzięki niej organizm powraca do harmonijnej i prawidłowej pracy.

Zasady swojej diety oraz gotowe przepisy do zastosowania w kuchni dr Grażyna Pająk zawarła w swojej książce „Każdy kęs ma znaczenie". 3 kwietnia br ukazało się rozszerzone wydanie tego bestsellerowego poradnika, wzbogacone o nowe rozdziały i przepisy.

Poniżej znajdziecie przepis z książki „Każdy kęs ma znaczenie" Grażyny Pająk.

Chlebek jabłkowo-marchewkowy

3 duże wiejskie jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
½ szklanki mąki (do wyboru np. gryczana lub ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów i glutenu)
¼ łyżeczki soli
1 marchewka
1 duże winne jabłko
mąka migdałowa do posypania blaszki

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka zmiksować z masłem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy resztę składników. Ciasto zmiksować, tak aby nie było grudek, wlać je do blaszki (30 cm), natłuszczonej i posypanej mąką migdałową. Piec 45 min w 175°C.

Autor: Grażyna Pająk

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14400

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 570

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3