Zdrowa dieta nie tylko pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie, ale często stanowi integralną część terapii i leczenia chorób.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się Dieta DGD (Dr Grace Diet), opracowana przez dr Grażynę Pająk, uznanego biologa, dietetyka, endokrynologa i naturoterapeutę. Grażyna Pająk poprzez swój autorski program żywienia w terapii antynowotworowej i chorobach immunologicznych pomogła dziesiątkom chorych powrócić do pełni sił.
Dieta dr Grace eliminuje z organizmu toksyny, reguluje jego pracę i pomaga w walce z nowotworami. Polega ona na pełnym przyswajaniu wartości odżywczych z pożywienia i całkowitej eliminacji toksyn. Działa odkwaszająco, oczyszczająco i regenerująco. Dzięki niej organizm powraca do harmonijnej i prawidłowej pracy.
Zasady swojej diety oraz gotowe przepisy do zastosowania w kuchni dr Grażyna Pająk zawarła w swojej książce „Każdy kęs ma znaczenie". 3 kwietnia br ukazało się rozszerzone wydanie tego bestsellerowego poradnika, wzbogacone o nowe rozdziały i przepisy.
Poniżej znajdziecie przepis z książki „Każdy kęs ma znaczenie" Grażyny Pająk.
Chlebek jabłkowo-marchewkowy
3 duże wiejskie jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
½ szklanki mąki (do wyboru np. gryczana lub ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów i glutenu)
¼ łyżeczki soli
1 marchewka
1 duże winne jabłko
mąka migdałowa do posypania blaszki
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka zmiksować z masłem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy resztę składników. Ciasto zmiksować, tak aby nie było grudek, wlać je do blaszki (30 cm), natłuszczonej i posypanej mąką migdałową. Piec 45 min w 175°C.
Autor: Grażyna Pająk
Wydawnictwo: Pascal