Każdy kęs ma znaczenie. Dieta doktor Grace

O tym, że dobrze dobrana i odpowiednio zbilansowana dieta potrafi dosłownie zdziałać cuda przekonał się nie jeden z nas.

Zdrowa dieta nie tylko pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie, ale często stanowi integralną część terapii i leczenia chorób.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się Dieta DGD (Dr Grace Diet), opracowana przez dr Grażynę Pająk, uznanego biologa, dietetyka, endokrynologa i naturoterapeutę. Grażyna Pająk poprzez swój autorski program żywienia w terapii antynowotworowej i chorobach immunologicznych pomogła dziesiątkom chorych powrócić do pełni sił.

Dieta dr Grace eliminuje z organizmu toksyny, reguluje jego pracę i pomaga w walce z nowotworami. Polega ona na pełnym przyswajaniu wartości odżywczych z pożywienia i całkowitej eliminacji toksyn. Działa odkwaszająco, oczyszczająco i regenerująco. Dzięki niej organizm powraca do harmonijnej i prawidłowej pracy.

Zasady swojej diety oraz gotowe przepisy do zastosowania w kuchni dr Grażyna Pająk zawarła w swojej książce „Każdy kęs ma znaczenie". 3 kwietnia br ukazało się rozszerzone wydanie tego bestsellerowego poradnika, wzbogacone o nowe rozdziały i przepisy.

Poniżej znajdziecie przepis z książki „Każdy kęs ma znaczenie" Grażyny Pająk.

Chlebek jabłkowo-marchewkowy

3 duże wiejskie jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
½ szklanki mąki (do wyboru np. gryczana lub ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów i glutenu)
¼ łyżeczki soli
1 marchewka
1 duże winne jabłko
mąka migdałowa do posypania blaszki

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka zmiksować z masłem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy resztę składników. Ciasto zmiksować, tak aby nie było grudek, wlać je do blaszki (30 cm), natłuszczonej i posypanej mąką migdałową. Piec 45 min w 175°C.

Autor: Grażyna Pająk

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 493

60 min
6
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0