Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.
Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.
Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu!
Gulasz z baraniny po zbójnicku
sezon 5, odcinek 2
dla 4 osób
Składniki:
-800 g chudej baraniny
-600 g kiszonej kapusty
-4 łyżki smalcu
-2 łyżki mąki pszennej
-500 ml wody
-3 średniej wielkości cebule
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 łyżka suszonego majeranku
-1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
-1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki
-sól, cukier
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej smalec, obsmaż na nim mięso na złoty kolor. Kapustę odciśnij z soku i posiekaj, przełóż do garnka o grubym dnie i zalej dwoma szklankami wody. Dodaj mięso i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Cebulę obierz i posiekaj. Przesmaż ją na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, dodaj mąkę, przecier pomidorowy, majeranek i paprykę. Podsmażaj przez 2-3 minuty. Zawartość patelni dodaj do kapusty z mięsem. Całość wymieszaj. Dopraw solą, ostrą papryką i cukrem do smaku. Duś jeszcze przez 15 minut. Podawaj z ziemniakami.
Książka ukaże się już 17 kwietnia!
Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl