Dania jednogarnkowe

W książce znajduje się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.

Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.

Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.

Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu!


Gulasz z baraniny po zbójnicku

sezon 5, odcinek 2

dla 4 osób

Składniki:

-800 g chudej baraniny

-600 g kiszonej kapusty

-4 łyżki smalcu

-2 łyżki mąki pszennej

-500 ml wody

-3 średniej wielkości cebule

-1 łyżka koncentratu pomidorowego

-1 łyżka suszonego majeranku

-1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki

-1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki

-sól, cukier

 

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej smalec, obsmaż na nim mięso na złoty kolor. Kapustę odciśnij z soku i posiekaj, przełóż do garnka o grubym dnie i zalej dwoma szklankami wody. Dodaj mięso i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Cebulę obierz i posiekaj. Przesmaż ją na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, dodaj mąkę, przecier pomidorowy, majeranek i paprykę. Podsmażaj przez 2-3 minuty. Zawartość patelni dodaj do kapusty z mięsem. Całość wymieszaj. Dopraw solą, ostrą papryką i cukrem do smaku. Duś jeszcze przez 15 minut. Podawaj z ziemniakami.

Książka ukaże się już 17 kwietnia!


Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 11

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18