Dania jednogarnkowe

„Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów.

Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt natrętnymi sosami, okrasami czy dodatkami, albo też agresywnym gotowaniem, wydłużonym i często niezdrowym. Przed nami gastronomia, która może stać się, jeżeli nie swoistą filozofią życia, to przynajmniej kodeksem postępowania przy stole i nie tylko. Rodzajem kuchni, która chce zaspokoić nasze pragnienie lekkości i naturalności.

Książka podzielona została na działy: przekąski, dania pierwsze i drugie oraz desery, proponuje kuchnię „lekką" nie dlatego, że ten sposób gotowania jest tani czy nieskomplikowany, ale dlatego, że pozbywamy się wszystkiego, co nie jest konieczne. Spaghetti, lasagne i ravioli proponujemy w wersji pełnoziarnistej albo przygotowane przy użyciu mąki alternatywnej, jak na przykład gryczanej: towarzyszą im zawsze warzywa.

W dziele poświęconym drugim daniom można znaleźć potrawy zapiekane w piekarniku, na przykład w folii, albo też gotowane na parze. Pozwala to zredukować ilość kalorii, ale nie wpływa na smak. Tak samo w przypadku podsmażania na patelni proponujemy opcję nacechowaną lekkością: klasyczną duszoną pierś z kurczaka można dusić w napoju ryżowym, chudszym i lekkostrawnym, bez podsmażania. Tak samo pulpeciki z tuńczyka w potrawce eliminują problemy trawienne, które wynikają ze smażenia.

 

Wydawnictwo Jedność

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1974

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1420

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 334

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4