Do góry

Książki

Kuchnia lekkostrawna. Szkoła gotowania

„Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów.

Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt natrętnymi sosami, okrasami czy dodatkami, albo też agresywnym gotowaniem, wydłużonym i często niezdrowym. Przed nami gastronomia, która może stać się, jeżeli nie swoistą filozofią życia, to przynajmniej kodeksem postępowania przy stole i nie tylko. Rodzajem kuchni, która chce zaspokoić nasze pragnienie lekkości i naturalności.

Książka podzielona została na działy: przekąski, dania pierwsze i drugie oraz desery, proponuje kuchnię „lekką" nie dlatego, że ten sposób gotowania jest tani czy nieskomplikowany, ale dlatego, że pozbywamy się wszystkiego, co nie jest konieczne. Spaghetti, lasagne i ravioli proponujemy w wersji pełnoziarnistej albo przygotowane przy użyciu mąki alternatywnej, jak na przykład gryczanej: towarzyszą im zawsze warzywa.

W dziele poświęconym drugim daniom można znaleźć potrawy zapiekane w piekarniku, na przykład w folii, albo też gotowane na parze. Pozwala to zredukować ilość kalorii, ale nie wpływa na smak. Tak samo w przypadku podsmażania na patelni proponujemy opcję nacechowaną lekkością: klasyczną duszoną pierś z kurczaka można dusić w napoju ryżowym, chudszym i lekkostrawnym, bez podsmażania. Tak samo pulpeciki z tuńczyka w potrawce eliminują problemy trawienne, które wynikają ze smażenia.

 

Wydawnictwo Jedność

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń