Ciasta na Boże Narodzenie

„Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów.

Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt natrętnymi sosami, okrasami czy dodatkami, albo też agresywnym gotowaniem, wydłużonym i często niezdrowym. Przed nami gastronomia, która może stać się, jeżeli nie swoistą filozofią życia, to przynajmniej kodeksem postępowania przy stole i nie tylko. Rodzajem kuchni, która chce zaspokoić nasze pragnienie lekkości i naturalności.

Książka podzielona została na działy: przekąski, dania pierwsze i drugie oraz desery, proponuje kuchnię „lekką" nie dlatego, że ten sposób gotowania jest tani czy nieskomplikowany, ale dlatego, że pozbywamy się wszystkiego, co nie jest konieczne. Spaghetti, lasagne i ravioli proponujemy w wersji pełnoziarnistej albo przygotowane przy użyciu mąki alternatywnej, jak na przykład gryczanej: towarzyszą im zawsze warzywa.

W dziele poświęconym drugim daniom można znaleźć potrawy zapiekane w piekarniku, na przykład w folii, albo też gotowane na parze. Pozwala to zredukować ilość kalorii, ale nie wpływa na smak. Tak samo w przypadku podsmażania na patelni proponujemy opcję nacechowaną lekkością: klasyczną duszoną pierś z kurczaka można dusić w napoju ryżowym, chudszym i lekkostrawnym, bez podsmażania. Tak samo pulpeciki z tuńczyka w potrawce eliminują problemy trawienne, które wynikają ze smażenia.

 

Wydawnictwo Jedność

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Ciasta Piernik w 5 minut

Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera w 5 minut . P...

Odsłon: 22

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

2
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

5
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16