Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się gości. Warto je wprowadzić również do codziennego jadłospisu.
Debiutujące gospodynie ze wstępu nauczą się, jak postępować z warzywami, by - poza dostarczeniem domownikom cennych witamin i soli mineralnych - przyrządzić jednocześnie coś atrakcyjniejszego niż marchewka utarta z jabłkiem czy kiszona kapusta doprawiona olejem. Panie domu bardziej doświadczone w sztuce kulinarnej znajdą tu pomysły na niebanalne łączenie popularnych warzyw.
Wydawnictwo: Prószyński
Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Pierś kurczaka z kaszą i warzywami
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1142
6
Zupy
Zupa o smaku musaki
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
Odsłon: 111
5
Przekąski
Kotlety z cieciorki i gotowanych warzyw
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 436
7
4
Dania główne
Krewetki w sosie curry
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
- Impreza
- Do pracy
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Mleko
- Owoce morza
- Krewetki
- Przyprawy
- Curry
- Kolendra
Odsłon: 67
3
REKLAMA