Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Pastaman potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów.

Fot. materiały prasowe

Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, jest niezwykle popularnym kulinarnym instagramerem, a także szefem kuchni na londyńskim 180 The Strand - to studio i artystyczna przestrzeń współpracujące z Soho House. Jest też odpowiedzialny za kuchnię w The Store X. Urodził się w Polsce, do Londynu wyjechał 6 lat temu na tydzień i został do dziś. Zaczynał bez znajomości języka, na zmywaku, ale szybko awansował na kucharza. Pracował w takich londyńskich restauracjach jak Padella i Polpo.Teraz prowadzi makaronowe warsztaty, a jego filmiki na temat makaronów można znaleźć na Instagramie.

W swojej pierwszej książce pt. „PASTAMAN" Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znalazły się tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach - od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i dania na kolacje, którymi można zachwycić bliskich oraz gości. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje.

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki! „PASTAMAN" w księgarniach od 13 października 2021.

Książka ukaże się nakładem wydawnictwa Buchmann. Już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34157

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 482

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4820

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1362

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113599

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11725

60 min
29