Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste

Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna!

Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z EKOplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe ekowyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu.

Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste
po polsku" pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Znajdziemy tu również przepisy na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak gotować, aby niczego nie zmarnować.

„Wykorzystuję, nie marnuję" to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby wprowadzić pozytywne dla siebie oraz dla środowiska zmiany w swoim życiu. Planer został podzielony na cztery części zgodnie z porami roku, by jeszcze lepiej odpowiadać indywidualnym potrzebom. Możesz zacząć go uzupełniać, kiedy tylko chcesz!

„Żyjemy w niezwykle ciekawych czasach. Doprowadziliśmy do sytu¬acji, kiedy sklepowe półki uginają się od ilości towaru, a na dobre jedze¬nie musimy polować. Tymczasem wystarczy zatrzymać się na chwilę, pomyśleć i dokładnie to wszystko zaplanować. Niech ta mądra i tak bardzo potrzebna książka będzie twoją przyjaciółką, przewodniczką na drodze do bardziej świadomego życia. W trosce o przyszłość planety, zdrowie twoje i tych, których kochasz."
Agnieszka Cegielska, autorka książek Naturalnie

„Książek na ten temat nigdy za wiele! Zwłaszcza kiedy piszą je tacy specjali¬ści i pionierzy jak Sylwia Majcher i kiedy wartościowe treści są przedstawio¬ne w ładnej wizualnie i lekkostrawnej formule. Niby wiemy, jak być eko, ale w zalewie codziennych informacji łatwo się zapomnieć
i pogubić. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką coś, co nam o tym przypomni. Pamiętajmy: każdy, nawet najmniejszy krok się liczy!"
Areta Szpura, autorka książki Jak uratować świat?

Sylwia Majcher, dziennikarka, autorka książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku, repor¬taży i wywiadów kulinarnych. Absolwent¬ka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warszta¬ty poświęcone niemarnowaniu jedzenia i ekologii. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wroclawniemarnuje. Mama Nadii i Paw¬ła, na których z sukcesami testuje swoje nie¬oczywiste przepisy i którym uświadamia, jaki sens ma segregacja śmieci. Namawia do picia kranówki, zakupów bez plastiku, przywraca właściwe miejsce resztkom, stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Inspiracji szuka na lokalnych targach i ba¬zarach. Na balkonie hoduje pomidory i ja¬dalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Przetwory Leczo do słoików

Jak uwięzić smak lata w słoiku? Czy można nawet zimą cieszyć się słodkim i ar...

Odsłon: 69093

60 min
131
Desery Ciasto śliwkowe

Upiekłam dzisiaj smaczne i proste w przygotowaniu ciasto śliwkowe, ciasto na...

Odsłon: 390

60 min
7
Pieczywo Chleb orkiszowy na zakwasie.

Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...

Odsłon: 5084

15 min
7
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

3
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

5
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0
Informacje Zdrowe i sycące dania z kaszą gryczaną. Placki, racuchy a może zupa?

Kasze to doskonały przykład produktu, który zawsze warto włączyć do swojej diety. Oprócz wartości prozdrowotnych, o których powiemy, to świetne źró...

7