Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste

Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna!

Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z EKOplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe ekowyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu.

Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste
po polsku" pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Znajdziemy tu również przepisy na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak gotować, aby niczego nie zmarnować.

„Wykorzystuję, nie marnuję" to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby wprowadzić pozytywne dla siebie oraz dla środowiska zmiany w swoim życiu. Planer został podzielony na cztery części zgodnie z porami roku, by jeszcze lepiej odpowiadać indywidualnym potrzebom. Możesz zacząć go uzupełniać, kiedy tylko chcesz!

„Żyjemy w niezwykle ciekawych czasach. Doprowadziliśmy do sytu¬acji, kiedy sklepowe półki uginają się od ilości towaru, a na dobre jedze¬nie musimy polować. Tymczasem wystarczy zatrzymać się na chwilę, pomyśleć i dokładnie to wszystko zaplanować. Niech ta mądra i tak bardzo potrzebna książka będzie twoją przyjaciółką, przewodniczką na drodze do bardziej świadomego życia. W trosce o przyszłość planety, zdrowie twoje i tych, których kochasz."
Agnieszka Cegielska, autorka książek Naturalnie

„Książek na ten temat nigdy za wiele! Zwłaszcza kiedy piszą je tacy specjali¬ści i pionierzy jak Sylwia Majcher i kiedy wartościowe treści są przedstawio¬ne w ładnej wizualnie i lekkostrawnej formule. Niby wiemy, jak być eko, ale w zalewie codziennych informacji łatwo się zapomnieć
i pogubić. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką coś, co nam o tym przypomni. Pamiętajmy: każdy, nawet najmniejszy krok się liczy!"
Areta Szpura, autorka książki Jak uratować świat?

Sylwia Majcher, dziennikarka, autorka książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku, repor¬taży i wywiadów kulinarnych. Absolwent¬ka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warszta¬ty poświęcone niemarnowaniu jedzenia i ekologii. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wroclawniemarnuje. Mama Nadii i Paw¬ła, na których z sukcesami testuje swoje nie¬oczywiste przepisy i którym uświadamia, jaki sens ma segregacja śmieci. Namawia do picia kranówki, zakupów bez plastiku, przywraca właściwe miejsce resztkom, stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Inspiracji szuka na lokalnych targach i ba¬zarach. Na balkonie hoduje pomidory i ja¬dalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Merkucjo

Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego Murzynka z delikatnym serni...

Odsłon: 3362

60 min
5
Dania główne Pierogi ruskie do zamrożenia

Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...

Odsłon: 470

>60 min
4
Zupy Zupa gulaszowa z fasolką

Przygotowanie tej zupy to prawdziwa uczta dla miłośników domowych smaków. To...

Odsłon: 617

60 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co jeść na kolację, żeby szybko zasnąć? Posiłki na dobry sen

Kolacja to jeden z najważniejszych posiłków dnia, ponieważ to właśnie od niej w dużej mierze zależy, jak będzie wyglądał twój nocny wypoczynek. Co...

1
Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

4
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

17