Do góry

Książki

Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku

Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...

Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.

Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.

Poznaj przepis na półmisek warzywny z cebulą, brokułami, burakami ćwikłowymi i ziemniakami

Półmisek z warzywami może być samodzielnym daniem, jeśli podamy je z masłem smakowym lub sosem: pesto, ailoi, tzatziki, grzybowym, zimnymi sosami na bazie kwaśnej śmietany lub sosem z szynką. Warzywa mogą być również dodatkiem do potraw z grzybów, jajek, ryby lub mięsa.
Łącz warzywa według smaków. Na półmisku nie powinny znaleźć się więcej niż dwa warzywa o bardzo wyrazistym smaku. Pamiętaj także o ogromnej roli kolorów! Jeśli wszystkie warzywa są blade, półmisek warzywny nie wygląda apetycznie.

Czas: 30 min, 4 porcje

Składniki:

cebula, mała 8-12 szt.
margaryna lub masło 1 łyżka
brokuły, mrożone 1 opakowanie (250 g)
buraki ćwikłowe, małe 8-12 szt.
ziemniaki 4-6 szt.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż obrane cebulki w całości, aż nabiorą złotego koloru.
2. Brokuły ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
3. Buraki dokładnie opłucz i gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu opłucz w zimnej wodzie i obierz.
4. Obierz i ugotuj ziemniaki. Pokrój w plastry.
5. Ułóż warzywa na podgrzanym półmisku.

Wskazówka. Kalafiora możesz zastąpić brokułem, cykorią, zieloną fasolką szparagową lub cząstkami białej kapusty.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń