Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku

Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...

Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.

Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.

Poznaj przepis na półmisek warzywny z cebulą, brokułami, burakami ćwikłowymi i ziemniakami

Półmisek z warzywami może być samodzielnym daniem, jeśli podamy je z masłem smakowym lub sosem: pesto, ailoi, tzatziki, grzybowym, zimnymi sosami na bazie kwaśnej śmietany lub sosem z szynką. Warzywa mogą być również dodatkiem do potraw z grzybów, jajek, ryby lub mięsa.
Łącz warzywa według smaków. Na półmisku nie powinny znaleźć się więcej niż dwa warzywa o bardzo wyrazistym smaku. Pamiętaj także o ogromnej roli kolorów! Jeśli wszystkie warzywa są blade, półmisek warzywny nie wygląda apetycznie.

Czas: 30 min, 4 porcje

Składniki:

cebula, mała 8-12 szt.
margaryna lub masło 1 łyżka
brokuły, mrożone 1 opakowanie (250 g)
buraki ćwikłowe, małe 8-12 szt.
ziemniaki 4-6 szt.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż obrane cebulki w całości, aż nabiorą złotego koloru.
2. Brokuły ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
3. Buraki dokładnie opłucz i gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu opłucz w zimnej wodzie i obierz.
4. Obierz i ugotuj ziemniaki. Pokrój w plastry.
5. Ułóż warzywa na podgrzanym półmisku.

Wskazówka. Kalafiora możesz zastąpić brokułem, cykorią, zieloną fasolką szparagową lub cząstkami białej kapusty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 139

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1