Do góry

Bake off

Kulki mocy - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na energetyczne kulki mocy

Kulki orzechowe

  • 1 szklanka orzechów włoskich i nasion słonecznika (proporcje według upodobania)
  • ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
  • ½ szklanki suszonych daktyli
  • ½ łyżeczki miąższu z wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta kakao
  • szczypta cynamonu
  • sok z daktyli do uzyskania odpowiedniej słodkości
  • syrop z agawy do uzyskania odpowiedniej słodkości
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich

Kulki z migdałami

  • 6 daktyli
  • ¾ szklanki zmielonych migdałów bez skórki
  • ½ szklanki jagód goji
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kakao
  • kilka całych migdałów bez skórki
  • 5 łyżek posiekanych migdałów

Kulki owsiane

  • 1 szklanka daktyli
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki syropu z agawy

Kulki z pistacjami

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka obranych pistacji
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • skórka z dużej cytryny
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • syrop z agawy
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 5 obranych pistacji
  • Ciastka
  • 1 duży banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jajo
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść wiórków kokosowych

Prezentacja

  • cytryna
  • orzechy włoskie
  • migdały

Kulki orzechowe

Rozbić orzechy i nasiona, wsypać do miseczki. Rozdrobnić daktyle. Zmielić wszystkie podane składniki, dodać sok z daktyli i agawy, zmiksować. Uformować kulki i gotowe obtoczyć w zmielonych orzechach włoskich.

Kulki z migdałami
Zmielić daktyle i dodać resztę składników. W środku każdej kulki umieścić migdał, następnie obtoczyć w posiekanych migdałach.

Kulki owsiane
Daktyle namoczyć (15 minut we wrzątku) i zmielić wraz z płatkami owsianymi. Dodać wszystkie składniki i wymieszać. Uformować kulki.

Kulki z pistacjami
Pokroić daktyle. Zmiksować pistacje i dodać resztę składników. W środku każdej kulki umieścić pistację. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Wszystkie kulki zamrozić.

Ciastka
Widelcem rozgnieść banan i dodać resztę składników. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.

Prezentacja
Podawać udekorowane kokosem, cytryną, orzechami włoskimi i migdałami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń