Do góry

Newsy

Litewski przysmak

Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada.

Fot. 123RF/Picsel

Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych półkach w Polsce znajdziemy wiele rodzajów twardego sera sygnowanych charakterystycznym, eleganckim logo DŽIUGAS. To produkty dla ludzi ceniących sobie nie tylko wyrafinowany, lekko pikantny smak, ale i fakt, że sery produkowane są bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Są takie, jak mityczny olbrzym Džiugas (według legend miał zakładać Żmudź, na terenie, której leży serowarnia), od którego biorą swoją nazwę - twarde, jędrne i niezwyciężone. Swoją jakość sery Džiugas potwierdziły w czasie wielu konkursów, na których zajmowały pierwsze miejsca.

Jakość z natury

Sery długodojrzewające DŽIUGAS powstają tylko z mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego oraz naturalnego enzymu koagulującego. Nie zawierają laktozy i podpuszczki (śmiało mogą po niego sięgać wegetarianie). Produkowane są od prawie wieku. Zakład przetwórstwa mlecznego AB ŽEMAITIJOS PIENAS, który wytwarza ten rarytas, otwarto już w 1924 roku. Od początku mleczarnia stawiała na jakość i dostosowanie tradycji do nowoczesnych technologii. Szybko okazało się, że strategia ta przynosi efekty - zakład otrzymywał kolejne certyfikaty, a produkty zdobywały nagrody w międzynarodowych konkursach. Najwięcej wyróżnień na swoim koncie ma wspomniany już wcześniej ser DŽIUGAS. Został dwukrotnie nagrodzony dwiema gwiazdkami (na trzy możliwe) za pierwsze wrażenie, smak, zapach, fakturę i wygląd podczas konkursu Superior Taste Award w Brukseli (w roku 2011 i 2013). W maju 2013 roku ten legendarny ser dokonał również podboju kontynentu azjatyckiego. Podczas wystawy International Food and Beverage Exhibition SIAL China wyrób żmudzkich producentów sera zdobył nagrodę Sial Inovation 2013 Grand Prix. W 2016 roku zacne grono najlepszych szefów kuchni, sommelierów oraz liderów smaku uznało, że twardy ser Džiugas to kwintesencja smaku i jakości. Zwieńczeniem ich opinii było przyznanie marce Crystal Taste Award (to żywnościowy odpowiednik Oscarów, aby otrzymać tę nagrodę produkt musi przez trzy lata z rzędu zdobyć od jury składającego się ze 120 osób trzy gwiazdki z trzech możliwych). Niewiele produktów może pochwalić się takim osiągnięciem.

Przepyszna sałatka z serem i truskawkami na INTERIA.TV.

Ścisła kontrola

Właściciele zakładu przetwórstwa mlecznego AB ŽEMAITIJOS PIENAS nieustannie dbają, by sery trafiające do klientów zadowoliły nawet najbardziej delikatne podniebienia. Poza własnym, rozbudowanym systemem kontroli, firma korzysta także z kontroli jakości produktów przeprowadzanych codziennie przez Niezależne Laboratorium Badawcze. Dzięki miłości do tradycji, wiedzy serowarów, nowoczesnej technologii i ciągłym badaniom, każdy ser DŽIUGAS to rarytas.

Imprezowe koreczki z serem - jak je zrobić? na INTERIA.TV.

Różne rodzaje

Pod hasłem „ser DŽIUGAS" znajdziemy szeroką ofertę serów długodojrzewających. Ser twardy DŽIUGAS dojrzewa 12, 18, 24 lub 36 miesięcy. W zależności od czasu dojrzewania zmienia się smak, zapach, kolor i konsystencja sera. „Najmłodszym" rodzajem sera DŽIUGAS jest Mild, który dojrzewa przez rok. Ser posiada już pojawiające się elementy charakterystyczne dla klasycznego sera dojrzałego. Ma przyjemnie pikantny aromat i delikatnie ostry smak, który lekko łaskocze podniebienie. Wyróżnia się kremową barwą, nieco bardziej intensywną bliżej skórki. Jego tekstura jest zwarta i łatwa do kruszenia.

DŽIUGAS Piquant dojrzewa pół roku dłużej. Po 18 miesiącach staje się bardziej intensywny i pikantny w smaku. Widoczne kryształy mleczanu wapnia tworzą delikatną kruchość struktury, charakterystyczną dla kolejnego etapu dojrzewania sera. Wyróżnia go też żółtawa barwa.

DŽIUGAS Delicate procesowi dojrzewania poddawany jest przez 2 lata. Po tym czasie staje się serem charakteryzującym się subtelnym bogactwem smaku. Ostry smak sera przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców. Świetnie wkomponuje się w menu, na każdym przyjęciu.

DŽIUGAS Gourmet dojrzewa aż przez 36 miesięcy. Dzięki tak długiemu procesowi jest serem o wyrazistym, mocnym, pikantnym smaku z lekkim kwaskowatym posmakiem. W subtelnym kolorze beżowego marmuru. Kruchy, nakrapiany białymi kryształkami wapnia, co świadczy o dojrzałości sera. Jest to pyszna przekąska do wina, serwowana przed posiłkiem lub podczas wystawnego obiadu lub kolacji.

Samo zdrowie

Sery DŽIUGAS to nie tylko pyszny smak, ale i samo zdrowie. Kilogram sera wytwarza się z około 12 litrów mleka, dzięki czemu staje się skoncentrowanym źródłem wapnia, białka i magnezu. W dodatku od kawałka sera DŽIUGAS nie utyjesz - organizm szybko przetworzy serowe kalorie na energię. Codziennie zjadaj tyle gramów sera DŽIUGAS, ile kilogramów ważysz, a otrzymasz minimalną dawkę aminokwasów, niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia.

Pyszności na każdą okazję

Sery DŽIUGAS są doskonałe także pod jeszcze jednym względem - są absolutnie genialne, jako samodzielna przekąska, przyprawa czy dodatek do potrawy. Trochę kulinarnej kreatywności i z kostki sera wyczarujesz niebanalne potrawy (niezapowiedziani goście nie domyślą się, że kulinarne mistrzostwo świata, które im podałaś narodziło się w chwili, gdy przestąpili próg domu). Pokrojony w drobną kostkę DŽIUGAS wzbogaci smak nawet najprostszej sałatki. Starty nada wyjątkowości zwykłej kanapce. Możesz podać go także w towarzystwie winogron, bakalii czy konfitur. Nie bój się eksperymentów, bo doskonały smak długodojrzewajacego sera DŽIUGAS obroni się sam i uratuje każde kulinarne szaleństwo!

Eleganckie święta

Eleganckie święta w formacie pdf

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń